Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit was vroeger heel normaal tijdens het winkelen in Hoeksche Waard

Door Carin van der Meij 14 maart 2020

Steeds meer winkels verdwijnen uit het straatbeeld in Hoeksche Waard en dat doet ons verlangen naar de goede oude tijd. Net als de C1000, Free Record Shop en schoenenwinkel Schipper, zijn ook deze dingen verleden tijd. 

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Buurtwinkels

winkelcentrum Puttershoek jaren 70
Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Vroeger had je voor elk artikel wel een winkel. Groente nodig? Dan ging je naar de groenteboer. Voor koffie en peper moest je langs de kruidenier, maar vergeet ook niet de sigarenboer, barbier en slijter. Met de komst van de supermarkt konden alle producten in één ruimte worden verkocht en verdwenen steeds meer speciaalwinkels. In Hoeksche Waard zijn er nog wel een aantal te vinden, zoals kruidenier Schipper in Oud-Beijerland en de Spar in Westmaas.

Betalen

markt oud-beijerland 1993
Markt in Oud-Beijerland. Foto: REGIONAAL ARCHIEF DORDRECHT

Afrekenen is nu binnen no-time gebeurd. Helemaal sinds de introductie van contactloos betalen en zelfscannen. Dat ging in het verleden wel een tikkeltje anders. Hoeksche Waarders hadden vroeger helemaal geen bankrekening. Als ze gingen shoppen, werd alles handje contantje betaald. Niet met euro’s, maar met guldens. Ken je de daalder, stuiver en kwartje nog?

Winkelboekje

De Oost-Voorstraat in Oud-Beijerland in de jaren ’70. Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Nog een item dat je in geen enkele winkel in Hoeksche Waard meer ziet: een winkelboekje. Weet jij nog waar dit voor was? Hiermee kon je achteraf betalen. Wanneer een Hoeksche Waarder klant was bij een winkel, dan werden de aangekochte boodschappen opgeschreven in een winkelboekje. Als het weekloon binnen was, ging je met het boekje terug naar de winkel om de boodschappen af te rekenen.

Daar komt een klant

Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Trrrrring! Hoe vaak ga je nog een winkel binnen waar een belletje afgaat zodra je binnenstapt? Waarschijnlijk niet vaak meer, want dit is niet meer nodig. Het kwam vroeger regelmatig voor dat de eigenaar in hetzelfde pand als zijn winkel woonde. Als een klant de winkel binnenkwam, kon een ondernemer dat vanuit zijn woning horen en snel de Hoeksche Waarder van dienst zijn. Handig!

Laat je bedienen

Foto: Regionaal Archief Dordrecht

Zelf boodschappen doen? Dat begrip was tientallen jaren geleden niet bekend in Hoeksche Waard. Een Hoeksche Waarder liep netjes naar de toonbank en gaf aan wat er op het lijstje stond. De ondernemer pakte alle items van je lijstje, je liet je dus echt bedienen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.