Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie doet de Haringvlietbrug nou eigenlijk open en dicht?

Door Rosanne Buitendijk 19 januari 2019

De Haringvlietbrug gaat regelmatig open. Maar wie doet dat eigenlijk? Zit er echt iemand die op de knoppen ‘open’ en ‘dicht’ drukt, of gaat dat tegenwoordig allemaal automatisch?

Je zou het anno 2019 misschien verwachten, maar niets is minder waar. Er zit nog gewoon een ouderwetse brugwachter bij de Harinvlietbrug die de brug opent en sluit, vertelt Rijkswaterstaat ons. Die brugwachter heeft het in de zomer trouwens een stuk drukker dan nu in de winter: het is vooral pleziervaart waar de brug voor open moet.

Brug open

Tot en met 31 maart gaat de brug elke dag behalve zondag open om 10.00 uur, 11.00 uur, 12.00 uur, 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur. Daarna mag de brugwachter naar huis. Vanaf april gaat de brug tussen de acht en elf keer open. Vorig jaar was daar nog van alles om te doen: de brug mocht dankzij gebreken minder vaak open, tot onvrede van watersportvereniging Hiswa – maar menig automobilist was er maar wat blij mee.

Een van de langste

Want wachten voor een open brug, dat doet niemand graag. Wist je trouwens dat er maar drie verkeersbruggen in Nederland langer zijn dan de Haringvlietbrug? De Haringvlietbrug is 1205 meter lang. Alleen de Zeelandbrug (5 km), Tuibrug (1,4 km)  en Brienenoordbrug (1,3 km) zijn langer.

Lees ook:

Heinenoordtunnel A29 afgesloten

Is de Heinenoordtunnel nou echt zo vaak dicht of lijkt dat maar zo?

Voor ons gevoel is de Heinenoordtunnel om de haverklap dicht. Het afgelopen jaar schreven we in acht...

adv.