Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie doet de Haringvlietbrug nou eigenlijk open en dicht?

Door Rosanne Buitendijk 30 mei 2020

De Haringvlietbrug gaat regelmatig open. Maar wie doet dat eigenlijk? Zit er echt iemand die op de knoppen ‘open’ en ‘dicht’ drukt, of gaat dat tegenwoordig allemaal automatisch?

Je zou het anno 2020 misschien verwachten, maar niets is minder waar. Er zit nog gewoon een ouderwetse brugwachter bij de Harinvlietbrug die de brug opent en sluit, vertelt Rijkswaterstaat ons. Die brugwachter heeft het in de zomer trouwens een stuk drukker dan in de winter: het is vooral pleziervaart waar de brug voor open moet.

Brug open

Dit jaar wisselden de brugtijden nog eens. Bij wijze van proef werd de brugopening doordeweeks om 18.30 uur een half uur vervroegd om de file te ontzien. Sinds mei 2020 zijn de openingstijden van de brug weer aangepast. We moeten eerlijk zeggen: het is er een stuk overzichtelijker op geworden. De brug gaat nu alleen nog op het hele uur open. Voorheen kon dat afhankelijk van het seizoen ook rustig op het halve uur en zelfs kwart over- of kwart voor het hele uur zijn. Niet te onthouden dus.

Een van de langste

Want wachten voor een open brug, dat doet niemand graag. Wist je trouwens dat er maar drie verkeersbruggen in Nederland langer zijn dan de Haringvlietbrug? De Haringvlietbrug is 1205 meter lang. Alleen de Zeelandbrug (5 km), Tuibrug (1,4 km)  en Brienenoordbrug (1,3 km) zijn langer.

Lees ook:

Handig! Dit zijn de tijden waarop de Haringvlietbrug in 2020 open is

We hebben allemaal geen tijd en zin om voor de Haringvlietbrug stil te staan en te moeten wachten to...

Mysterie opgelost: dit is de betekenis achter het beeld langs de Haringvlietbrug bij Numansdorp

Iedere Hoeksche Waarder kent het beeld van twee elkaar vasthoudende figuren dat naast de Haringvliet...

Terug in de tijd: 55 jaar oude Haringvlietbrug was ooit een tolbrug

Het is deze maand 55 jaar geleden dat de Haringvlietbrug in gebruik werd genomen. Op 20 juli 1964 ve...

adv.