Na bijna 70 jaar is er duidelijkheid: zoveel Hoeksche Waarders slachtoffers eiste Watersnoodramp

Bron: fotoarchief Rijkswaterstaat

1 februari is voor altijd een zwart omrande dag in de geschiedenis van de Hoeksche Waard. Op deze dag in 1953 werd ons eiland getroffen door de Watersnoodramp, een historische gebeurtenis waar nog jaarlijks bij wordt stilgestaan. Inmiddels is eindelijk duidelijk hoeveel slachtoffers er vielen.

Het is al weer bijna 70 jaar geleden dat de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis voltrok. In de vroege ochtend van zondag 1 februari 1953 kwam het water en zouden grote delen van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en Noord-Brabant overstromen, waaronder de Hoeksche Waard. Dijken braken, huizen, boerderijen, vee en hele gezinnen werden in de donkere nacht door het water meegesleurd.

Aantal slachtoffers

Over het totaal aantal slachtoffers van de ramp in de Hoeksche Waard gingen lange tijd verschillende getallen rond. Van 137 tot 141. Dankzij Dini Heijden van Museum Hoeksche Waard in Heinenoord is aan die onduidelijkheid een einde gekomen, schrijven onze collega’s van het AD.

Dini zocht uit dat bijna zeven decennia terug in de Hoeksche Waard 139 mensen om het leven kwamen. 40 in Strijen, 37 in ’s-Gravendeel, 2 op Tiengemeten en ook 2 in Heinenoord. Het zwaarst getroffen was Numansdorp met 56 slachtoffers.

Tekst gaat onder het kaartje verder.

Overstroomde gebieden van de Hoeksche Waard in 1953. © Sybren Terpstra

Herdenking bij monument

Jaarlijks wordt in de Hoeksche Waard stilgestaan bij de ramp en alle mensen die toen om het leven kwamen. Volgens traditie legde burgemeester Bram van Hemmen afgelopen zaterdag een krans bij het monument aan de Korte Boomweg in buurtschap Schuring, waar de meeste slachtoffers vielen.

“Door de medewerking van de gemeente kon deze herdenking toch met nabestaanden, buurtbewoners én ander publiek plaatsvinden”, schrijft het AD. “Voor kinderburgemeester Chris Buitendijk was het zijn eerste publieke optreden.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Mysteries

Ga naar “Van Seuters tot Krielefreters: dit betekenen de bijnamen van Hoeksche Waardse dorpen”

Van Seuters tot Krielefreters: dit betekenen de bijnamen van Hoeksche Waardse dorpen

Ga naar “Mysterie: dit is waarom sommige Hoeksche Waardse huizen geblurd zijn op Street View”

Mysterie: dit is waarom sommige Hoeksche Waardse huizen geblurd zijn op Street View

Ga naar “Deze straten tellen de meeste Rijksmonumenten in de Hoeksche Waard”

Deze straten tellen de meeste Rijksmonumenten in de Hoeksche Waard

Dorpsstraat Goudswaard

In onze gids