Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit waarom in Oud-Beijerland en Numansdorp rijen met beelden staan

Door Jasper van Everdingen 4 augustus 2020

Is het je al eens opgevallen dat langs aan de Oostkade in Oud-Beijerland een hele rij beelden op identieke sokkels staat? Vanaf de Scheepsmakershaven kom je er langs de haven wel vijf tegen. In Numansdorp, in de grote vijver in de wijk Philipsburg, zie je ze ook al. Hoe dat zit, dat lees je hier.

In het centrum van Oud-Beijerland kom je meerdere in het oog springende kunstwerken tegen. Denk maar aan de zittende vrouw met de hond in haar tas (Molendijk), het Joods monument (Bierkade) en de scheepsboeg (Scheepsmakershaven). De rits beelden langs de Oostkade trekken niet direct de aandacht, maar als je oog erop valt, zie je meteen dat ze niet toevallig op dezelfde sokkel en op dezelfde afstand van elkaar staan.

Deze ‘beeldenroute’ heeft alles te maken met een sokkelproject van de toenmalige gemeente Oud-Beijerland. Namens het gemeentebestuur wilde de Commissie Beeldende Kunst een professioneel en onderscheidend kunstbeleid gaan voeren. In verband met een herinrichting in het centrum was besloten aan de Havendam, aan de overkant van de Oostkade dus, een variabele beeldengalerij te plaatsen op vijf identieke sokkels met 25 meter tussenruimte.

Opdracht

De ietwat cryptische opdracht luidde: ‘een representatie van een veelheid aan stromingen en richtingen en van de grote artistieke individualiteit die kenmerkend zijn voor de hedendaagse kunst’. Per kunstwerk was er een budget van 25.000 gulden beschikbaar. Het sokkelproject kwam tot stand door financiële steun van lokale bedrijven, de provincie, de winkeliersvereniging en culturele fondsen.

Tekst gaat onder de foto verder.

Aan de Oostkade in Oud-Beijerland kom je wel vijf beelden op identieke sokkels tegen. Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Onthulling

Op een gerestaureerde Havendam onthulde burgemeester Bart van der Hart op 6 september 1997 op feestelijke wijze de eerste twee beelden, gemaakt door Piet van de Kar en Norman Dilworth. In de jaren erna volgden onthullingen van de kunstwerken van Ton Zwerver (1998), Esther Jiskoot (1999) en Piet Tuytel (2000). In 2014 zijn de beelden naar de Oostkade verhuisd, omdat zij daar beter tot hun recht zouden komen.

Tekst gaat onder de foto verder.

Sokkelproject Oud-Beijerland, met de beelden van Piet van de Kar, Norman Dilworth, Esther Jiskoot, Ton Zwerver en Piet Tuytel. Foto: Gemeente Oud-Beijerland

Beelden

Dan de beelden zelf. Van de Kar maakte een bronzen sculptuur van een onderbeen (enkel) van een paard. Hij koos er niet voor om een idool of held van het paard te maken, maar het onderbeen van het paard. De Engelsman Dilworth wilde met zijn sculptuur van cortenstaal, veel gebruikt in havens, werken met vormen uit de natuur, zonder de natuur uit te beelden. Zwerver maakte, eveneens van cortenstaal, een opeenstapeling van schimmen. Een beeld dat overeenkomt met zijn vele warrige, onduidelijke gedachten. Jiskoot bedacht met aluminium ‘iets dat grappig en lief is en tevens iets van de omgeving laat zien door middel van spiegelende vlakken’. En Tuytel, die veel met industriële balken en kleuren werkte, met een beschilderde H-balk kwam, ‘opgetild door een gladde zilveren verticale vorm die water kan suggereren’. De kleuren op de balk refereren naar het landschap.

Tekst gaat onder de foto verder.

In de centraal gelegen waterpartij in Philipsburg in Numansdorp staan drie beelden van het sokkelproject. Foto: Google Streetview

Navolging

Het streven was om van dit sokkelproject een Hoeksche Waards kunstproject te maken. In de toenmalige gemeente Cromstrijen, in de nieuwe wijk Philipsburg, kreeg het inderdaad navolging. In 2002 zijn daar in een centraal gelegen waterpartij drie beelden op sokkels geplaatst.

Namelijk het eigenzinnige ‘monsterverbond’ van Hans Mes, van twee monsters die elkaar vasthouden zonder elkaar aan te kijken. De relatie tussen water en land van Mieke van den Hoeven, van watermolens gecombineerd met foto’s van bomen weerspiegeld in het water. En de totempaal van E. Pietersen, die de bewoners van de nieuwe wijk een eigen totem gaf om eigen te worden met hun nieuwe omgeving.

Ook leuk om te lezen:

Mysterie opgelost: dit is waarom op wegen in de Hoeksche Waard teksten staan geschreven

Wandelend of fietsend door de Hoeksche Waard ben ze vast eens op je pad tegengekomen: teksten die me...

Mysterie opgelost: dit betekenen die bol, kruis en haan op de torens van kerken

Heb je weleens goed naar de kerk in jouw dorp gekeken? Op veel kerken zie je helemaal in het topje d...

Mysterie opgelost: dit is wat dat grote betonnen kunstwerk op het plein in Puttershoek is

Het grote betonnen kunstwerk op het Maximaplein in Puttershoek is een aandachtstrekker die vooral ve...

Mysterie opgelost: dit is de betekenis achter het beeld langs de Haringvlietbrug bij Numansdorp

Iedere Hoeksche Waarder kent het beeld van twee elkaar vasthoudende figuren dat naast de Haringvliet...

Mysterie opgelost: dit is wat het skelet van een dinosaurus in Puttershoek doet

Puttershoekers kijken er niet meer raar van op, als ze in het dorp het grote geraamte van de Griendo...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...

Mysterie opgelost: waar zijn die ijzeren staven voor op oude huizen?

In de rubriek Mysteries behandelen we steeds een apart of raar gegeven uit de Hoeksche Waard, zoals ...

Meer over

Mysteries

adv.