Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is wat Mijnsheerenland dankzij een Vlaamse ridder uniek maakt

Door Jasper van Everdingen 9 december 2019

Veertien dorpen telt de gemeente Hoeksche Waard en dertien daarvan zijn allemaal ooit aan een dijk gebouwd. Het enige wegdorp op het eiland is Mijnsheerenland. Hoe dat zit en wat een Belgische ridder hiermee te maken heeft, dat lees je hier in onze rubriek Mysteries.

Stougjesdijk, Blaaksedijk, Maasdijk, Westdijk: het zijn bekende dijken die allemaal op Mijnsheerenlands grondgebied liggen, maar wel alle vier buiten de dorpsgrenzen. In tegenstelling tot alle andere dorpen in de Hoeksche Waard, is in het dorp van de ‘Horrekijkers’ geen enkele dijk te bekennen. Dat komt omdat Mijnsheerenland het enige dorp op het eiland is dat niet aan een dijk is gebouwd.

Hoe Mijnsheerenland wel is ontstaan? We nemen je even mee naar een tijd net na de Sint-Elisabethsvloed. Het is 1424 als de Vlaamse ridder Lodewijk van Praet van Moerkeren, tevens ambachtsheer van het Belgische dorp Moerkerke, eigenaar wordt van stukken land langs de Maas. Deze gronden (heerlijkheden), met de namen Schobbe en Everocken, laat de edelman in 1439 bedijken.

Dorp

De nieuwe polder wordt genoemd naar de bedijker en krijgt de naam ’s-Heerenland van Moerkerken. Hier laat Lodewijk aan een weg zeven huizen bouwen. Dit geeft het dorp zijn eerste naam: Zevenhuizen. Later volgen namen als ‘sHeerenland van Moerkerken, Mijns Heerenlant, Moerkercken, Mijns heerenlant van Moerkercke en uiteindelijk het huidige Mijnsheerenland.

Tekst gaat onder de foto verder.

Hof van Moerkerken. Foto: Vers Hoeksche Waard

Hof van Moerkerken

Het iconische boegbeeld van de Mijnsheerenlandse geschiedenis en zijn Vlaamse stichter, is het markante en monumentale Hof van Moerkerken aan de Wilhelminastraat. Het statige herenhuis met zijn sprookjesachtige tuin is vanaf 1664 weer opgebouwd. Het oorspronkelijke ambachtsherenhuis, dat gebouwd zou zijn door Lodewijks zoon Vranck, was een jaar eerder afgebrand. Omstreeks 1796 volgde nog eens een ingrijpende verbouwing.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

De familiewapens van Praet en Moerkerken, gecombineerd in het wapen van Mijnsheerenland, later overgenomen in de gemeentewapens van Binnenmaas. Foto’s: Wikipedia

Wapen

Het voormalige wapen van Mijnsheerenland (een schild met een gouden blad, rood kruis en gouden schelpen) was identiek aan dat van het Vlaamse dorp Moerkerke. Dit was een combinatie van de familiewapens van Praet (rood schuinkruis) en Van Moerkerken (zilveren schelpen). De kleuren van het wapen zijn samen met een van de schelpen overgenomen in het gemeentewapen van Binnenmaas. Later veranderde het rode kruis in een rode golf.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Kaart van Mijnsheerenland omstreeks 1950. Foto: Kadaster

Dorpsweg

Tot ongeveer 1950 was Mijnsheerenland, net als het voormalige Zevenhuizen, niet veel groter dan alleen een hoofdstraat met daar alles omheen. Pas in de jaren zestig is het dorp in volume gaan groeien. Die hoofdstraat heette vroeger Dorpsweg of Dorpsstraat, met een Oost- en Westeinde.  Later is deze weg opgedeeld in drie stukken, zodat we deze straat nu kennen als Raadhuislaan, Wilhelminastraat én Hoflaan.

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter de naam Gatsedijk bij Maasdam

De dijken in de Hoeksche Waard houden ons de laatste tijd flink bezig. Zo schreven we al waarom dijk...

Mysterie opgelost: dit is waarom de Weelsedijk in Strijen zo’n slingerdijk is

De slingerdijk in Strijen, iedere Hoeksche Waarder kent ‘m wel. Tussen huizen en binnendijkse meertj...

Mysterie opgelost: dit hebben de Hoeksche Waard, BMW en Bayern München gemeen

Is het je al eens opgevallen dat de oude wapens van Oud-, Zuid- en Nieuw-Beijerland gelijkenissen ve...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...

Mysterie opgelost: waar zijn die ijzeren staven voor op oude huizen?

In de rubriek Mysteries behandelen we steeds een apart of raar gegeven uit de Hoeksche Waard, zoals ...

Dit is waarom veel dijkhuizen aan één zijde van de dijk zijn gebouwd

Is het je al eens opvallen dat veel dijkhuizen in de Hoeksche Waard aan één zijde van de dijk zijn g...

Meer over

Mysteries

adv.