Mysterie: waar komt de naam Hoeksche Waard eigenlijk vandaan?
We zijn allemaal Hoeksche Waarders, maar wat weten we eigenlijk over het eiland waarnaar de gemeente vernoemd is? Waar komt...
Er was eens een kasteel Puttenstein nabij Heinenoord en een kasteel Weede ten noordoosten van Maasdam. Maar het kasteel van Strijen, dat is er nog. Althans, een heel klein deel ervan. Waar? Niet in de Hoeksche Waard, maar in het Brabantse Oosterhout. Hoe dat zit, leggen wij hier even uit.
Het Land van Strijen werd eind dertiende eeuw getroffen door een stormvloed. Het kasteel van Willem IV van Strijen kwam onder de zeespiegel te staan, waarna de graaf zijn verdronken heerlijkheid verliet en zuidwaarts vluchtte. In de heerlijkheid Oosterhout, op de grens van het graafschap Holland en het hertogdom Brabant, liet de dorpsheer van Strijen een kast van een huis bouwen: het Huijs ten Strijen.
In eerste instantie was dit een stenen burcht met een enkele gracht. In 1324 verkocht vrouwe Beatrix van Putten en Strijen, kleindochter van Willem IV van Strijen, het kasteel aan de machtige en rijke politicus Willem van Duvenvoorde. De edelman breidde de burcht uit tot een groot kasteel met drie verdiepingen, een zes verdiepingen tellende hoofdtoren boven een kelder en een tweede watergracht.
Er gaat een verhaal dat Willem van Oranje in 1573 tijdens de Tachtigjarige Oorlog de grote toren van het slot zou hebben beklommen. De toenmalig heer van Breda zou vanuit de verte een glimp hebben willen opvangen van ‘zijn’ Breda, dat door de Geuzen was ingenomen. Kasteel Strijen overleefde de oorlog niet. Spaanse soldaten schoten de burcht in puin. Alleen een 26 meter hoge torenhoek staat nu nog overeind.
Tekst gaat onder de foto verder.
Het restant van deze Slotbosse Toren, vernoemd naar een eikenbos dat de toren omringde, is te vinden in het noorden van Oosterhout en staat op een door sloten omringd rechthoekig eilandje. De geruïneerde burcht, een van de oudste ruïnes van het land, is eigendom van de Nationale Monumentenorganisatie. Tot 2016 bezat de Staat dat wat ooit een in opdracht van de heer van Strijen gebouwd kasteel was.
De huidige steenklomp langs de Effentweg, waar vroeger ongeveer de grens van Holland en Brabant lag, is niet de enige herinnering in het Brabantse dorp aan de heer van Strijen en zijn kasteel. Er is zelfs een Oosterhoutse woonwijk dat Strijen heet. Ook is er een school genaamd De Strijene en een Strijenstraat.
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Nu gesloten
Populaire rubrieken