Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Door Jasper van Everdingen 13 april 2019

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huys’ bovenaan de Voorstraat en natuurlijk de kerk van de Hervormde gemeente. Maar middenin het havendorp steekt boven de huizen ook een ronde, stompe toren uit. Je kunt ‘m zien als je over de Burgemeester de Zeeuwstraat rijdt. Wat is dat toch voor gebouw? Dat zochten we uit.

Die stenen toren is korenmolen Landzicht. Tenminste, het restant ervan. In de jaren 50 van de vorige eeuw werd de molen aan de Burgemeester de Zeeuwstraat, de vroegere Rijksstraatweg, flink uitgekleed. Hij verloor zijn kap, stelling (omloop) en raakte ook zijn wieken kwijt.

Een van de twee roeden van de in 1856 gebouwde molen hangt nu in Mijnsheerenland aan korenmolen De Goede Hoop. De andere roede is naar Heerjansdam gegaan. De twee blauwe molenstenen van Landzicht zijn nu in bedrijf in de windkorenmolen De Distilleerketel in Delfshaven.

Tekst gaat onder de foto verder.

Korenmolen Landzicht in Numansdorp in 1914. Foto: Jesse in ’t Veld

Het bovenwiel van deze molen zit waarschijnlijk momenteel in de Koutermolen in Kortemark (België). De lange spruit van de molen (onderdeel van de kap) is in 1957 in de molen van Zuid-Beijerland gestoken en daar in de jaren 80 vervangen door een identieke kopie. Een heel klein stukje van de baard (het naambord aan de voorkant van de kap) is ook nog bewaard gebleven. Die zit in de collectie van molenmuseum De Valk in Leiden en bevat de initialen van de molenmaker die hem gebouwd heeft (DDVD = Dirk David van Dijk uit Piershil).

Verstopt

Sinds de onttakeling van eind jaren 50 zien we in Numansdorp alleen nog de romp van een incomplete molen. Door de ontmanteling valt hij vanaf de Burgemeester de Zeeuwstraat niet direct op. Ook omdat er huizen voor staan en Landzicht is ingesloten tussen aanbouwen.

Anno 2019 vormt de oude korenmolen, die van buiten het dorp wel duidelijk zichtbaar boven het dorp uitsteekt, nog altijd een van de iconische gebouwen in het havendorp. De voormalige windmolen, die later een mechanische aandrijving kreeg, draagt sinds 2004 de status van Rijksmonument.

Tekst gaat onder de foto verder.

De in 1706 gebouwde stenen grondzeiler aan de Molendijk in Numansdorp. Foto: Jesse in ’t Veld

Meer molens

De Landzicht was niet de eerste molen van Numansdorp. Eerder stond er al een aan de Molendijk, stammend uit 1647. Dit was een houten wipkorenmolen en werd in 1706 vervangen voor een stenen grondzeiler. De molen stond aan de kant van het water. Na de watersnoodramp in 1953 is met puin van de molen een zwakke plek in de dijk gedicht. De molen was toen al ontmanteld.

Tekst gaat onder de foto verder.

De opbouw in Arnhem van molen Mijn Genoegen, die voorheen in Numansdorp stond. Foto: Jesse in ’t Veld

Spinnewiel

En dan heeft er ook nog tijdelijk een molen uit Dordrecht gestaan, die toen Het Spinnewiel heette. In 1854 werd de molen verplaatst naar Numansdorp en kreeg de naam Mijn Genoegen. Later is de molen aangekocht door het Openlucht Museum in Arnhem.

Nog meer molens

Oh, en dan zijn we er nog niet. Want in de Torenstraat (ros-oliemolen en een ros-korenmolen), Voorstraat (grutmolen) en aan de Burgemeester de Zeeuwstraat (meekrapmolen) hebben ook molens gestaan. Kortom: Numansdorp was vroeger echt een molendorp.

Lees ook:

molenaar-jesse-molens

Jesse (23) is de jongste molenaar van de Hoeksche Waard en 10-jarige Daniël is alvast bij hem in de leer

Sommige jongens gaan voetballen, korfballen of dromen van raceauto's. Jesse in 't Veld niet. Hij was...

Open Monumentendag 2018: 7 tips in de Hoeksche Waard die je echt even wilt bekijken!

De Hoeksche Waard is rijk aan prachtige monumenten. Veel van die monumenten, zoals kerken, molens en...
chinees-numansdorp-voorstraat-vervallen-restaurant

In 1976 werd er in Numansdorp zó gereageerd op de komst van een Chinees restaurant

"We zijn Hollanders, we kunnen het best maar gewoon Hollands eten." Ja echt, dat was de instelling v...

adv.