Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Muizengat, De Zomp, Hanse Heultje? Hier komen deze Numansdorpse bijnamen vandaan

Door Jasper van Everdingen 18 november 2019

In elk dorp heb je ze wel: van die plekken waarvan iedereen in het dorp de bijnamen kent, maar alleen de oudere inwoners weten nog wat de verhalen erachter zijn. Zo zingen in Numansdorp namen als Muizengat, De Zomp en Hanse Heultje rond. Maar waar komen die namen vandaan? Dat vroegen wij na bij Annee Bos, de wandelende encyclopedie van de Hoeksche Waard.

Achthuizen

Op de driesprong van de Molendijk en de Veerweg is een plek die Achthuizen wordt genoemd. Daar stond ooit, aan de kant van de golfbaan, een blok van acht huizen. Daar woonde personeel van de RTM (Rotterdamse Tramwegmaatschappij). Het tramspoor van de RTM liep daar ook langs richting de Rijkshaven.

Muizengat

Bij de plek waar de Middelsluissedijk OZ in Numansdorp overloopt in de Energieweg, is in 1627 een dijkdoorbraak geweest. Daardoor is ook een gat in het land ontstaan. Dit grondgebied, in de polder Groot Cromstrijen, was van de familie Muijs van Holy. De naam Muizengat heeft dus niks met muizen te maken. Dit moerassige gebied is een overblijfsel van de dijkdoorbraak. Vanaf de dijk gezien ligt het achter de paar huizen die benedendijks staan.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het Muizengat. Foto: Google Maps

Kerkboom

Nee, dit was geen echte boom naast de kerk. Heel lang geleden was de Kerkstraat bij de Voorstraat afgesloten met een slagboom. In geval van een begrafenis opende de koster de slagboom, zodat de begrafenisstoet er vanuit de kerk langs kon.

Meestoof

Op de plek langs de Burgemeester de Zeeuwstraat waar recentelijk enkele nieuwe huizen zijn gebouwd, stond ooit een meestoof. Dit was een droogbedrijf waar rond 1700 rode verfstof uit de meekrapplant werd gewonnen. Tussen de hoofdweg en de huizen in, is een nieuw pad aangelegd dat De Meestoof is genoemd. De Meestooflaan die een paar straten verderop ligt, waar ook tennisvereniging Numansdorp gevestigd is, is dus niet de originele plek waar de meestoof heeft gestaan.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op de plek waar vroeger de meestoof stond, zijn nu huizen gebouwd en is een pad aangelegd met de naam De Meestoof. Foto: Google Streetview

Philipsburg

Philipsburg is een wijk die rond de eeuwwisseling is gebouwd, tussen de Middelweg, de Middelsluissedijk OZ, Wethouder van der Veldenweg en de Burgemeester de Zeeuwstraat in. De naam verwijst naar Philips van Cromstrijen, voormalig eigenaar van de grond. Iets verderop aan de Middelweg staat nog de boerderij Philipsburg.

De Zomp

De Zomp is het parkterrein achter restaurant ’t Schippershuis waar jaarlijks tijdens de Buitensluise Paardenmarkt onder meer de botsauto’s staan en het reuzenrad. Hoe deze plek aan zijn naam komt, is vergelijkbaar met het verhaal van het Muizengat. Door een dijkdoorbraak ontstond een binnendijks meertje. Dit werd toentertijd ook wel een wiel, weel of gat genoemd. De grond ernaast was zompig geworden en heet nu De Zomp.

Hanse Heultje

Een heul is een verouderde term voor duiker, een stenen boogbrug. Op de plek waar het Verloren Diep onder de Burgemeester de Zeeuwstraat doorloopt, vlakbij de kruising met de Burgemeester Henrylaan, ligt zo’n heul. Dit werd het Hanse Heultje genoemd. Dat komt omdat het grensde aan het land van boer Johannes Maasdam.

Lees ook:

Mysterie opgelost: dit hebben de Hoeksche Waard, BMW en Bayern München gemeen

Is het je al eens opgevallen dat de oude wapens van Oud-, Zuid- en Nieuw-Beijerland gelijkenissen ve...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...

Dit is waarom veel dijkhuizen aan één zijde van de dijk zijn gebouwd

Is het je al eens opvallen dat veel dijkhuizen in de Hoeksche Waard aan één zijde van de dijk zijn g...

Dit is waarom er nu twee strepen dwars over het Flohilplein in Numansdorp lopen

Heb jij die twee grijze lijnen al gezien die sinds kort schuin over het Flohilplein in Numansdorp lo...

Meer over

Mysteries

adv.