In 1969 verscheen hier de eerste telefooncel: raad jij hoe lang ze al weg zijn?

Door Jasper van Everdingen 17 november 2018

De laatste keer dat wij hier een telefooncel zagen staan, kunnen we ons niet meer herinneren. Toch hebben zowel Oud-Beijerland, Binnenmaas, Cromstrijen, Strijen als Korendijk in artikel 2.50 van de APV opgenomen dat het verboden is je zonder reden op te houden in een telefooncel. Tja. Dan zal er toch wel ergens op het eiland een telefooncel staan?

We zochten al eens uit aan welke opmerkelijke gemeenteregels we ons hier in de Hoeksche Waard moeten houden. Dat bleken er nog al een paar. Eén van die regels in de Algemene Plaatselijke Verordeningen (APV’s) van de Hoeksche Waardse gemeentes is het verbod op doelloos rondhangen in een telefooncel. Wij gingen op onderzoek uit.

Tekst gaat onder de foto verder.

In Londen is de iconische rode telefooncel karakteristiek voor het straatbeeld. In de Hoeksche Waard zijn ze spoorloos.

Locatielijst

Bij RBL Telecom, beheerder van de telefooncellen, vroegen wij daarom een locatielijst op van alle telefooncellen in onze regio. Het antwoord: ‘Er zijn geen telefooncellen in de Hoeksche Waard.’ Op de vraag wanneer de laatste is weggehaald, konden zij geen antwoord geven. Vermoedelijk was dat volgens hen voor 2011, nog voor zij het beheer van de telefooncellen overgedragen kregen van KPN Telecom.

Archief

KPN dook vervolgens voor ons in de archieven en kwam er zo achter dat in 1969 in Numansdorp de eerste telefooncel in de Hoeksche Waard is geplaatst, en dat deze in 2008 uit dienst is gegaan. Ook wist KPN te vertellen dat er nog drie andere cellen in Numansdorp hebben gestaan, en dat er in Zuid-Beijerland eveneens een cel stond. In Klaaswaal stond voor het laatst in de Hoeksche Waard een telefooncel. Die is in 2009 uit dienst gegaan.

Vroegah

Overigens waren telefooncellen vroeger nog van groot belang. In de jaren ’60 bijvoorbeeld had nog lang niet iedereen in de Hoeksche Waard zelf een vaste telefoonlijn. Wie zelf geen telefoon had, moest dus regelmatig even naar buiten en een telefooncel opzoeken. Om bijvoorbeeld de dokter te bellen. Tegenwoordig maken we steeds vaker online een afspraak met de huisarts. Vaste telefoon? Als je die nog hebt, gebruik je die alleen nog om je mobiele telefoon te vinden.

De toekomstige gemeente Hoeksche Waard liet al weten dat ze de huidige APV’s aan het gelijktrekken zijn. Wij hopen dat de nieuwe gemeenteregels ook een update krijgen.

Lees ook:

verlaten-pand-numansdorp-chinees-numansdorp-vervallen-voorstraat

Waar hangt toch de eigenaar van dit verlaten pand in Numansdorp uit?

Eén van de mooiste panden aan de Voorstraat in Numansdorp staat er maar treurig en vervallen bij. Zo...
lastige-straatnamen-hoeksche-waard

Deze Oud-Beijerlandse wijk bestaat niet in Google Streetview

Google Streetview is bijna net zo fascinerend als Funda. Zo kun je vanachter je computer Tiengemeten...

adv.