Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom veel dijkhuizen aan één zijde van de dijk zijn gebouwd

Door Jasper van Everdingen 6 oktober 2020

Is het je al eens opvallen dat veel dijkhuizen in de Hoeksche Waard aan één zijde van de dijk zijn gebouwd? Ook lijken ze veelal aan de west- en zuidkant te staan. Is dat allemaal toeval, of heeft het één met het ander te maken? Gerrit Timmerman (73), oud archivaris van waterschap De Groote Waard en het latere Hollandse Delta, legde ons uit hoe het zit.

Je ziet het bijvoorbeeld aan de Oudendijk bij Goudswaard, de Schuringsedijk bij Numansdorp en Zwartsluisje bij Zuid-Beijerland: tegen deze dijken zijn aan één zijde wel en aan de andere zijde nauwelijks huizen gebouwd. In veel gevallen ook nog aan de (voormalige) waterkant.

Om het achterland te kunnen beschermen tegen het water, werden dijken aan de waterkant dikker en dus steviger gemaakt. De buitenzijde van deze aangelegde waterkeringen loopt daardoor minder steil naar beneden dan aan de ingepolderde kant.

Kaart

Wie naar de kaart van de Hoeksche Waard kijkt, ziet dat het eiland door de eeuwen heen in zuidwestelijke richting steeds meer land heeft gewonnen. Dat komt omdat het water daar voor de meeste aanslibbing zorgde. Zodoende werd in zuidwestelijke richting steeds een nieuw stukje land aan de Hoeksche Waard vastgeplakt.

De Strijenseweg. Bron: Google Streetview

Slaperdijken

Het ligt voor de hand dat huizen aan de voormalige waterkant van de zogeheten slaperdijken zijn gebouwd, nadat richting het water nieuwe zeedijken waren aangelegd. Deze ‘slapende’ dijken hebben de functie van primaire waterkering verloren en aan de voormalige waterkant was het nu veilig wonen en makkelijker bouwen. Met als resultaat dat veel dijkhuizen in de Hoeksche Waard aan de west- en zuidkant van een dijk zijn gebouwd. Vaak aan één kant van de dijk direct aan dijk zelf, aan de andere kant onderaan de dijk.

Lees ook:

Dit is waarom er nu twee strepen dwars over het Flohilplein in Numansdorp lopen

Heb jij die twee grijze lijnen al gezien die sinds kort schuin over het Flohilplein in Numansdorp lo...

Dit is waarom de molens in de Hoeksche Waard in de rouwstand staan

Het is je misschien al opgevallen dat bij molens in de Hoeksche Waard de onderste wiek een stukje na...

Wat zeggen ze nou? Typisch Hoeksche Waardse woorden en hun betekenis

Als je hier niet vandaan komt of de seniorenleeftijd nog láng niet in zicht is, kun je best eens met...

Meer over

Mysteries

adv.