Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze vrouwen werden allemaal wél burgemeester in de Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 20 januari 2020

Na drie mannelijke waarnemend burgemeesters wordt ook de eerste kroonbenoemde burgemeester van de Hoeksche Waard geen vrouw. De groep van twaalf sollicitanten die reageerde op de vacature, bestaat volledig uit mannen. Toch hebben we een verleden met vrouwen die het ambtsketen droegen. Hoeveel dat er waren? Dat zochten we uit.

Voor zover wij terug kunnen vinden, telt de Hoeksche Waardse geschiedenis acht vrouwelijke burgemeesters, waarvan de helft waarnemend. De gemeente Puttershoek had in 1972 de eer om de eerste vrouwelijke burgemeester van de provincie Zuid-Holland aan te stellen. In ’s-Gravendeel zat de burgermoeder het langst. Oud-Beijerland is dan weer koploper op de lijst met de meeste vrouwelijke eerste burgers.

Gerda van den Bosch-Brethouwer (Puttershoek): 1972-1977

De aanstelling van Gerda van den Bosch-Brethouwer (PvdA) tot burgemeester van Puttershoek markeerde een bijzonder moment in de geschiedenis van Zuid-Holland. Hoewel de christelijke partijen in de gemeenteraad van Puttershoek niet stonden te springen om een vrouwelijke burgemeester, werd de Aaltense in februari 1972 de allereerste burgermoeder van de provincie en pas de vijfde van Nederland. Deze functie vervulde ze tot 1977.

Tekst gaat onder de foto verder.

Mirjam Salet was liefst 7,5 jaar burgemeester van ‘s-Gravendeel. Het langst van alle vrouwelijke burgemeesters in de Hoeksche Waard. Foto: AD

Mirjam Salet (’s-Gravendeel): 1993-2000

Ook Mirjam Salet (PvdA) begon in de Hoeksche Waard voor het eerst als burgemeester. De wethouder van Gorinchem werd in 1993 benoemd tot eerste burger van ’s-Gravendeel. Dit zou ze liefst 7,5 jaar blijven, tot de Utrechtse overstapte naar Hoogezand-Sappemeer. De latere burgemeester van Nissewaard werd op 1 september 2018 opgevolgd door Govert Veldhuijzen, die afgelopen jaar nog waarnam in de Hoeksche Waard.

Nanny Peereboom (Strijen): 1994-1998

En ook Nanny Peereboom (PvdA) droeg hier op het eiland voor het eerst de ambtsketen om haar nek. De voormalig wethouder van Wormerland werd op 1 april 1994 aangesteld als burgemeester van Strijen. Een kleine vijf jaar later verruilde zij de Hoeksche Waardse gemeente voor Zaltbommel.

Roos Bosua-van Gelderen (Cromstrijen): 1998-2000

Roos Bosua-van Gelderen (PvdA), burgemeester van Bernisse, werd in 1998 waarnemend burgermoeder van Cromstrijen. Ze volgde partijgenoot Bert Broekhuis op die juist waarnemer werd in Bernisse. De ruil had te maken met bestuurlijke problemen in Cromstrijen. Formeel bleven ze burgemeester van hun oude gemeente. Broekhuis kreeg alsnog een vaste aanstelling in Bernisse, Bosua-van Gelderen trok in 2000 naar Hillegom.

Tekst gaat onder de foto verder.

Tineke Netelenbos, voormalig minister van Verkeer en Waterstaat, was van 2005 tot 2006 waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland. Foto: ANP

Tineke Netelenbos (Oud-Beijerland): 2005-2006

Tineke Netelenbos was in mei 2005 de vierde vrouw die in de Hoeksche Waard voor het eerst van het burgemeesterschap mocht proeven. De oud-minister van Verkeer en Waterstaat, net als al haar vrouwelijke voorgangers een PvdA’er, was iets meer dan een jaar waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland, voordat de Wormerveerse naar Haarlemmermeer vertrok.

Anja Latenstein van Voorst-Woldringh (Oud-Beijerland): 2006-2008

Oud-Tweede Kamerlid Netelenbos werd opgevolgd door Anja Latenstein van Voorst-Woldringh (VVD). De Bataviaanse was in 2006, als waarnemer, de eerste vrouwelijke burgemeester die geen lid van de PvdA was. Twee jaar later droeg ze haar ambtsketen over aan Klaas Tigelaar en werd ze benoemd als burgemeester van Rijnwoude.

Reinie Melissant-Briene (Korendijk): 2006-2013

In 2006 kreeg ook Korendijk haar eerste vrouwelijke burgemeester. Reinie Melissant-Briene (CDA), voormalig Statenlid van Noord-Brabant, verhuisde met haar gezin naar Piershil en bleef 6,5 jaar lang de eerste burger van de gemeente, voordat de Vriezenveense haar ambtsketen inruilde voor een topfunctie bij de gemeente Dordrecht. Ze vertrok als ereburger van Korendijk.

Tekst gaat onder de foto verder.

Burgemeester van Oud-Beijerland Jon Hermans-Vloedbeld maakt debuut als trouwambtenaar. Foto: Victor van Breukelen

Jon Hermans-Vloedbeld (Oud-Beijerland): 2016-2018

De tot op heden laatste vrouwelijke burgemeester in de Hoeksche Waard was Jon Hermans-Vloedbeld (VVD). De Hengelose voormalige burgermoeder van Ouderkerk, Ridderkerk en Almelo nam in september 2016 in Oud-Beijerland de ambtsketen van Tigelaar over. Ze bleef waarnemend burgemeester van Oud-Beijerland tot de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2019, waarna ze werd geïnstalleerd als waarnemer in Noordwijk.

Lees ook:

Dit is waarom de kerktoren van Heinenoord schever staat dan de toren van Pisa

Dacht je dat de toren van Pisa schuin stond? Nou, ga dan maar eens in Heinenoord kijken. Daar staat ...

Mysterie: waar komt de naam Hoeksche Waard eigenlijk vandaan?

We zijn allemaal Hoeksche Waarders, maar wat weten we eigenlijk over het eiland waarnaar de gemeente...

Mysterie opgelost: dit zijn de verhalen achter het gemeentewapen van de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard heeft eindelijk een eigen wapen. De vertrouwde kruizen, leeuwen, Beierse ruit, kro...

Mysterie opgelost: dit is waarom de Weelsedijk in Strijen zo’n slingerdijk is

De slingerdijk in Strijen, iedere Hoeksche Waarder kent ‘m wel. Tussen huizen en binnendijkse meertj...

Mysterie opgelost: dit hebben de Hoeksche Waard, BMW en Bayern München gemeen

Is het je al eens opgevallen dat de oude wapens van Oud-, Zuid- en Nieuw-Beijerland gelijkenissen ve...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die ronde toren die boven Numansdorp uitsteekt

Numansdorp kent veel iconische gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan Fort Buitensluis, het witte ‘Hoge Huy...

Meer over

Mysteries

adv.