Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Inburgeringscursus: 10 x ook dit moet je weten over de Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 19 november 2019

In deel 1 van de inburgeringscursus om een echte Hoeksche Waarder te worden, vertelden we je al welke tien dingen die je als inwoner echt moet weten. Maar zoals aangekondigd er is nog veel meer dat bij je basiskennis hoort. Dus is hier deel 2:

Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

Met de tractor naar school?

Foto: Trekkertrek

Bij het Wellant College in Klaaswaal kijken ze er niet raar van op. Maar verder rijden wij in de Hoeksche Waard echt niet allemaal in een tractor naar school. We wonen dan wel in een poldergebied met overal boerderijen, maar wij stappen hier gewoon door weer en wind op de fiets over kilometerslange polderwegen. Of we staan hutjemutje in bomvolle bussen. Overigens hebben we hier wel supergave trekkertrekwedstrijden waar duizenden bezoekers op afkomen.

Winkelen op zondag? Niet hier

Foto: Shutterstock

Kom je uit de grote stad, woon je nog maar net in de Hoeksche Waard en denk je op zondag: ik ga hier eens even lekker een middagje shoppen of boodschappen doen? Verwacht dan een gesloten deur. Winkels die op zondag open zijn, we kennen het hier niet of nauwelijks. De voormalige gemeente Oud-Beijerland had voor dit jaar nog wel acht koopzondagen in het dorp aangewezen, maar daar wordt door de ondernemers weinig gebruik van gemaakt. Er wordt hier in de Hoeksche Waard vastgehouden aan de zondagsrust.

Irish Pub

The Harbour Pub Guinness tap
The Harbour Pub. Foto: Indebuurt

Je verwacht ze in de omliggende steden als Rotterdam en Dordrecht, maar hè, in de Hoeksche Waard hebben wij ook gewoon mooi onze eigen Irish pub! Het is gevestigd aan de haven in Oud-Beijerland met de toepasselijke naam Harbour Pub. En het bruist er altijd! Zoals het een echte pub betaamt, kun je er live sportwedstrijden kijken, genieten van live muziek én bierproeverijen. En natuurlijk mogen pubquizen niet ontbreken. Oh, en het is ook de enige plek op het eiland waar je een echte Guinness pint van de tap kunt bestellen! Dus: cheers, mate!


Meer over The Harbour ontdekken?

The Harbour restaurants en horeca

Geopend14:00 - 00:00

Havendam 10, Oud-Beijerland

Bekijk meer:restaurants en horeca

Buurtschappen

Buurtschap Zuidzijde. Foto: Qphoto

Naast veertien dorpen telt de Hoeksche Waard liefst 37 buurtschappen. 37, ja! De meeste liggen in buitengebieden en heten bijvoorbeeld Zwanegat, Bommeskous en Vuurbaken. Het is er heerlijk genieten van vrijheid, rust en de natuur en je hebt er de buren op schreeuwafstand. Vrijheid blijheid, dus. Dat je er slecht internet hebt, dat de bus er amper komt en dat je de dichtstbijzijnde winkels op kilometers afstand hebt? Ach, dat nemen we voor lief. Er is hier maar één raad en dat is voorraad. Benieuwd naar de verhalen achter de namen van de buurtschappen? Klik dan hier.

Hoe ga je het eiland af?

file haringvlietbrug a29
File bij de Haringvlietbrug.

Oké, je bent op het eiland gekomen, maar hoe kom je er weer af? Nou, daar zijn nog genoeg opties voor. We hebben namelijk drie vaste oeververbindingen. Als je het leuk vindt om voor een open brug te staan, moet je via de Haringvlietbrug bij Numansdorp rijden. Betaal je liever tol, dan raden we de Kiltunnel bij ’s-Gravendeel aan. Of je neemt de Heinenoordtunnel. Die gaat regelmatig op slot voor onderhoud en dan word je vanzelf omgeleid naar de Kiltunnel. Andere mogelijkheden zijn veerponten zoals The Queen Jacqueline bij Nieuw-Beijerland.

Zomer in de Hoeksche Waard

Foto: De Kaai in Zuid-Beijerland

Nee, een strandboulevard zoals in Scheveningen hebben we hier niet. En naaktstranden ook niet. Maar wij vermaken ons hier in de zomer prima! We gaan pootje baaien bij de Costa del Spui in Goudswaard, maken zandkastelen op ’t strandje bij de Haringvlietbrug, gooien onze handdoek neer bij de Oude Tol in Oud-Beijerland, springen van de steiger bij de Hitsertse Kaai in Zuid-Beijerland of sluiten aan in lange colonnes richting recreatieoord Binnenmaas bij Mijnsheerenland. En hopen dan maar op tijd binnen te zijn voordat het er te druk is en de poort van het zwembad op slot gaat.


Meer over Recreatieoord Binnenmaas ontdekken?

Recreatieoord Binnenmaas zwembaden

Gesloten10:00 - 17:30

Vrouwehuisjesweg 1, Mijnsheerenland

Bekijk meer:zwembaden

Dialect

Foto: Shane Rounce via Unsplash

Als je je hebt ingeschreven bij de gemeente als nieuwe inwoner van de Hoeksche Waard, is de volgende stap: naar de plaatselijke boekwinkel en het Hoekschewaards Woordenboek kopen. Een beetje Hoeksche Waarder hoort namelijk wel te weten wat ‘gunterwait’, ‘demee’ en ‘der neffe’ betekent. Wil je je kennis van het Hoeksche Waards dialect testen, klik dan hier.

Twee eilanden

tiengemeten
Archieffoto van Tiengemeten vanuit de lucht, met boven de Hoeksche Waard. Foto ANP

Goed om te weten: je hebt het eiland Hoeksche Waard en de gemeente Hoeksche Waard. Dat zit zo: de gemeente Hoeksche Waard is vernoemd naar het gelijknamige eiland. Maar het eiland Tiengemeten (officieel het enige echte eiland, omdat het niet verbonden is met het vaste land) hoort sinds de gemeentelijke fusie van 1 januari ook bij de gemeente Hoeksche Waard. Voorheen viel Tiengemeten onder de gemeente Korendijk. Je hebt dus de eilanden Tiengemeten en Hoeksche Waard én je hebt de gemeente Hoeksche Waard waar ook Tiengemeten onder valt. Weet je dat ook weer.

Tiengemeten

Foto: Terug naar Tiengemeten

Op Tiengemeten is trouwens van alles te doen. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen door de uitgestrekte natuur en ondertussen Schotse Hooglanders en tal van bijzondere vogels spotten. Er is onder meer een herberg, een landbouwmuseum en het Rien Poortvliet Museum. Daarnaast wordt op het kleinst bewoonde eiland van Nederland elk jaar een intiem en relaxt popfestival georganiseerd: Terug naar Tiengemeten.


Meer over Herberg Tiengemeten ontdekken?

Herberg Tiengemeten campings

Gesloten10:30 - 17:00

Tiengemeten 1, Zuid-Beijerland

Bekijk meer:campings

Volkslied

Ja, wij hebben ook een onofficieel volkslied. En gezongen door de enige echte Gerard Cox, die al dik 40 jaar in Mijnsheerenland woont. Geen lied dat ons plattelandsparadijs beter beschrijft dan dat van hem.

Lees ook:

Inburgeringscursus: 10 x dit moet je weten over de Hoeksche Waard (deel 1)

Misschien woon je al heel lang in de Hoeksche Waard, maar heb je geen idee wat er buiten je dorp om ...

Jasper herinnert: ‘Met de tractor naar school, dat was op het Wellant heel gewoon’

Het schooljaar is bijna voorbij, de zomervakanties naderen. Dit is de tijd dat vierdeklassers van mi...

Bierproeverijen, pubquizzen en livemuziek: deze Ierse pub bruist altijd

Dat je bij The Harbour Pub terecht kunt voor een op en top Ierse pint Guinness, wist je natuurlijk a...

Taalquiz! Test je kennis van het Hoeksche Waards dialect met deze 10 woorden

Hoe goed is jouw kennis van het Hoeksche Waard dialect? De Hoekschemama kan soms wel ondertiteling g...

Dit betekenen de namen van de buurtschappen in de Hoeksche Waard

Goidschalxoord? De Wacht? Bommelskous? We kennen de namen van deze Hoeksche Waard buurtschappen, maa...

Handig! Dit zijn de tijden waarop de Haringvlietbrug in 2020 open is

We hebben allemaal geen tijd en zin om voor de Haringvlietbrug stil te staan en te moeten wachten to...

Alpacake is net open en nu al een succes: ‘Ik ken geen dier wat zo fascinerend is’

Het was dochter Kirsty die met het idee kwam om alpaca's te gaan houden en nu al kunnen de dames van...
Pagina 1/11
⟵ swipe swipe ⟶

adv.