Inburgeringscursus: 10 x ook dit moet je weten over de Hoeksche Waard

In deel 1 van de inburgeringscursus om een echte Hoeksche Waarder te worden, vertelden we je al welke tien dingen die je als inwoner echt moet weten. Maar zoals aangekondigd er is nog veel meer dat bij je basiskennis hoort. Dus is hier deel 2:

Met de tractor naar school?

Foto: Trekkertrek

Bij het Wellant College in Klaaswaal kijken ze er niet raar van op. Maar verder rijden wij in de Hoeksche Waard echt niet allemaal in een tractor naar school. We wonen dan wel in een poldergebied met overal boerderijen, maar wij stappen hier gewoon door weer en wind op de fiets over kilometerslange polderwegen. Of we staan hutjemutje in bomvolle bussen. Overigens hebben we hier wel supergave trekkertrekwedstrijden waar duizenden bezoekers op afkomen.

Winkelen op zondag? Niet hier

Foto: Shutterstock

Kom je uit de grote stad, woon je nog maar net in de Hoeksche Waard en denk je op zondag: ik ga hier eens even lekker een middagje shoppen of boodschappen doen? Verwacht dan een gesloten deur. Winkels die op zondag open zijn, we kennen het hier niet of nauwelijks. De voormalige gemeente Oud-Beijerland had voor dit jaar nog wel acht koopzondagen in het dorp aangewezen, maar daar wordt door de ondernemers weinig gebruik van gemaakt. Er wordt hier in de Hoeksche Waard vastgehouden aan de zondagsrust.

Irish Pub

The Harbour Pub Guinness tap
The Harbour Pub. Foto: Indebuurt

Je verwacht ze in de omliggende steden als Rotterdam en Dordrecht, maar hè, in de Hoeksche Waard hebben wij ook gewoon mooi onze eigen Irish pub! Het is gevestigd aan de haven in Oud-Beijerland met de toepasselijke naam Harbour Pub. En het bruist er altijd! Zoals het een echte pub betaamt, kun je er live sportwedstrijden kijken, genieten van live muziek én bierproeverijen. En natuurlijk mogen pubquizen niet ontbreken. Oh, en het is ook de enige plek op het eiland waar je een echte Guinness pint van de tap kunt bestellen! Dus: cheers, mate!

The Harbour

Havendam 10, 3262 AE Oud-Beijerland

Nu gesloten

Meer informatie

Buurtschappen

Buurtschap Zuidzijde. Foto: Qphoto

Naast veertien dorpen telt de Hoeksche Waard liefst 37 buurtschappen. 37, ja! De meeste liggen in buitengebieden en heten bijvoorbeeld Zwanegat, Bommeskous en Vuurbaken. Het is er heerlijk genieten van vrijheid, rust en de natuur en je hebt er de buren op schreeuwafstand. Vrijheid blijheid, dus. Dat je er slecht internet hebt, dat de bus er amper komt en dat je de dichtstbijzijnde winkels op kilometers afstand hebt? Ach, dat nemen we voor lief. Er is hier maar één raad en dat is voorraad. Benieuwd naar de verhalen achter de namen van de buurtschappen? Klik dan hier.

Hoe ga je het eiland af?

file haringvlietbrug a29
File bij de Haringvlietbrug.

Oké, je bent op het eiland gekomen, maar hoe kom je er weer af? Nou, daar zijn nog genoeg opties voor. We hebben namelijk drie vaste oeververbindingen. Als je het leuk vindt om voor een open brug te staan, moet je via de Haringvlietbrug bij Numansdorp rijden. Betaal je liever tol, dan raden we de Kiltunnel bij ’s-Gravendeel aan. Of je neemt de Heinenoordtunnel. Die gaat regelmatig op slot voor onderhoud en dan word je vanzelf omgeleid naar de Kiltunnel. Andere mogelijkheden zijn veerponten zoals The Queen Jacqueline bij Nieuw-Beijerland.

Zomer in de Hoeksche Waard

Foto: De Kaai in Zuid-Beijerland

Nee, een strandboulevard zoals in Scheveningen hebben we hier niet. En naaktstranden ook niet. Maar wij vermaken ons hier in de zomer prima! We gaan pootje baaien bij de Costa del Spui in Goudswaard, maken zandkastelen op ’t strandje bij de Haringvlietbrug, gooien onze handdoek neer bij de Oude Tol in Oud-Beijerland, springen van de steiger bij de Hitsertse Kaai in Zuid-Beijerland of sluiten aan in lange colonnes richting recreatieoord Binnenmaas bij Mijnsheerenland. En hopen dan maar op tijd binnen te zijn voordat het er te druk is en de poort van het zwembad op slot gaat.

Recreatieoord Binnenmaas

Vrouwehuisjesweg 1, 3271 LX Mijnsheerenland

Nu geopend

Meer informatie

Dialect

Foto: Shane Rounce via Unsplash

Als je je hebt ingeschreven bij de gemeente als nieuwe inwoner van de Hoeksche Waard, is de volgende stap: naar de plaatselijke boekwinkel en het Hoekschewaards Woordenboek kopen. Een beetje Hoeksche Waarder hoort namelijk wel te weten wat ‘gunterwait’, ‘demee’ en ‘der neffe’ betekent. Wil je je kennis van het Hoeksche Waards dialect testen, klik dan hier.

Twee eilanden

tiengemeten
Archieffoto van Tiengemeten vanuit de lucht, met boven de Hoeksche Waard. Foto ANP

Goed om te weten: je hebt het eiland Hoeksche Waard en de gemeente Hoeksche Waard. Dat zit zo: de gemeente Hoeksche Waard is vernoemd naar het gelijknamige eiland. Maar het eiland Tiengemeten (officieel het enige echte eiland, omdat het niet verbonden is met het vaste land) hoort sinds de gemeentelijke fusie van 1 januari ook bij de gemeente Hoeksche Waard. Voorheen viel Tiengemeten onder de gemeente Korendijk. Je hebt dus de eilanden Tiengemeten en Hoeksche Waard én je hebt de gemeente Hoeksche Waard waar ook Tiengemeten onder valt. Weet je dat ook weer.

Tiengemeten

Foto: Terug naar Tiengemeten

Op Tiengemeten is trouwens van alles te doen. Je kunt er heerlijk fietsen en wandelen door de uitgestrekte natuur en ondertussen Schotse Hooglanders en tal van bijzondere vogels spotten. Er is onder meer een herberg, een landbouwmuseum en het Rien Poortvliet Museum. Daarnaast wordt op het kleinst bewoonde eiland van Nederland elk jaar een intiem en relaxt popfestival georganiseerd: Terug naar Tiengemeten.

Herberg Tiengemeten

Tiengemeten 1, 3284 BE Zuid-Beijerland

Nu geopend

Meer informatie

Volkslied

Ja, wij hebben ook een onofficieel volkslied. En gezongen door de enige echte Gerard Cox, die al dik 40 jaar in Mijnsheerenland woont. Geen lied dat ons plattelandsparadijs beter beschrijft dan dat van hem.

Meer in deze categorie

Genieten van Hoeksche Waard

Ga naar “Mysterie: is het havenlicht in Strijensas een vuurtoren of een lichtopstand?”

Mysterie: is het havenlicht in Strijensas een vuurtoren of een lichtopstand?

Ga naar “Meivakantie 2021: 4 x dit kun je doen in de Hoeksche Waard”

Meivakantie 2021: 4 x dit kun je doen in de Hoeksche Waard

harbour pub oud-beijerland
Ga naar “Hoeksche Waard in close-up #18: waar is deze foto gemaakt? (+ antwoord vorige week)”

Hoeksche Waard in close-up #18: waar is deze foto gemaakt? (+ antwoord vorige week)

In onze gids

Ga naar “Engrano Coffee”

Engrano Coffee

 • Speciaalzaken
Engrano Coffee koffiewebshop Hoeksche Waard

Nu geopend

Ga naar “Marilyn Kleding”

Marilyn Kleding

 • Kinderkleding

Nu geopend

Ga naar “MM Trends & More”

MM Trends & More

 • Cadeauwinkels

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Moederdaglekkernijen”

Moederdaglekkernijen

 • Bakkerij De Koning
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Topper

Ga naar “Damesblouses en -tops € 5,00”

Damesblouses en -tops € 5,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55”

Blokker heteluchtfriteuse XXL van € 79,99 voor € 55

 • Blokker
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng”

Alle Ola handijs 2 stuks, 35% koritng

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 9 mei 2021
Ga naar “Tulpenvaas € 17,50”

Tulpenvaas € 17,50

 • HEMA
 • Geldig t/m 9 mei 2021

Vacatures

Ga naar “Leerkracht bij Kindwijs”

Leerkracht bij Kindwijs

 • Kindwijs
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Schoonmaker bakkerij gezocht”

Schoonmaker bakkerij gezocht

 • Banketbakkerij van Strien B.V.
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Magazijnmedewerker”

Magazijnmedewerker

 • Reedijk Wheels and Tyres Group B.V.
 • Fulltime
Reedijk Wheels and Tyres Group vacature magazijnmedewerker

Topper

Ga naar “aankomend Lifeguard”

aankomend Lifeguard

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Organisatieadviseur”

Organisatieadviseur

 • Gemeente Hoeksche Waard
 • Fulltime/Parttime