7 x feitjes over de Hoeksche Waard waardoor je je ineens oud voelt

Je kent ze wel: van die momenten waarop je je ineens heel bewust bent van je leeftijd… Bijvoorbeeld als je je realiseert dat ‘kinderen’ die in 2000 geboren zijn, dit jaar 22 worden en dus gewoon volwassen zijn. Of wanneer je erachter komt dat November Rain  van Guns ’n Roses dit jaar 30 jaar oud is. Ook in de Hoeksche Waard kun je je af en toe flink oud voelen. Je jeugd op het eiland is toch echt voorbij…

…als je naar het Kerstgala en gabberfeesten in Alcazar ging

Foto: Alcazar Events

Alcazar, dat is anno 2022 de plek waar je komt voor coronavaccinaties. Een ouderwets feest in een stampvolle zaal zoals vroeger ga je hier niet meer beleven. In elk geval hebben we onze jeugdherinneringen, aan de roemruchte jaren dat de voormalige megadiscotheek landelijke bekendheid genoot. Alcazar was vroeger dé plek waar je moest zijn. De plek waar voor ons ooit het uitgaansleven begon, de plek van gabberfeesten en Kerstgala’s, de plek van eerste zoenen en waar velen elkaar later eeuwige trouw beloofden.

…als je naar TMF keek toen Oud-Beijerland het leukste dorp van Nederland was.

VJ Miljuschka van TMF. Foto: Ricardo Smit

Weet je nog, muziekzender TMF? En weet je nog dat de VJ’s Miljuschka en Nikkie van het programma Reaction in 2007 bekendmaakten dat Oud-Beijerland het leukste dorp van Nederland is? Twee dorpsbewoners kregen toen de bijbehorende Gouden Klomp overhandigd. Van de 32.000 stemmers vond 43 procent dat het Spuidorp inderdaad het leukste dorp is. Andere dorpen die meestreden om de titel waren Lierop, St. Odilienberg, Tubbergen en Vriezenveen. Oud-Beijerland bleek het dorp met de lekkerste barvrouw, de vetst getunede voertuigen, de lekkerste vrijgezel en het dorp met de gaafste dorpsband. Weet jij nog wie dit allemaal waren?

…je in gedachten de geur van de bietencampagne in Puttershoek nog ruikt.

Foto: Regionaal archief Dordrecht

Acht jaren zijn er al weer voorbij, sinds de suikerfabriek in Puttershoek tegen de vlakte ging. Op google streetview is het bedrijf nog in werking, maar in werkelijkheid is het terrein nu een kale vlakte. Misschien heb jij wel familie gehad dat in de suikerfabriek heeft gewerkt. Of misschien kun je je nog wel de bietencampagne ruiken. Die geur was kenmerkend voor Puttershoek. 

… als je VV Puttershoek en VV Maasdam nog hebt zien voetballen.

De allerlaatste wedstrijden op het oude veld van vv Puttershoek. Tijdens onderlinge wedstrijden speelden teams van diverse leeftijden tegen elkaar. Foto: Rein Geleijnse

De Hoeksche Waard telt veertien voetbalverenigingen, maar voor 2008 waren dat er nog vijftien. FC Binnenmaas is namelijk ontstaan door een samensmelting van VV Puttershoek en VV Maasdam. FC betekent dan ook fusieclub en is geen Engelse afkorting voor voetbalclub (football club), zoals dat bij clubs in het betaald voetbal bijvoorbeeld wel het geval is. De fusie tussen Puttershoek en Maasdam deed met name bij de oudere leden zeer. Inmiddels weten veel leden van ‘FCB’ niet beter en verdedigen zij met hart en ziel de clubkleuren groen en geel.

..als je een biertje in Café Rust Wat hebt gedronken.

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Café Rust Wat. Het aantal Hoeksche Waarders dat hier aan de meterslange bar of in het ‘treintje’ (de zitbankjes aan de rechtkant) hun eerste pilsje dronk, is niet te tellen. De voormalige kroeg was een begrip op het eiland. Vanuit Piershil kwamen mensen op de brommer naar Numansdorp. Veel mensen uit het dorp ‘woonden’ hier in het weekend. Nappen was hier een wereldberoemd kaartspel. Helaas bracht een brand een triest einde aan het roemruchte café, al zijn er nog stamgasten van weleer die voor altijd een blijvende herinnering met zich meedragen, zoals in de video te zien is.

…als je nog in Newland hebt gefeest.

Discofeest in Newland. Foto: Gabrie in ’t Veld

Denk jij ook nog steeds aan Newland als je in Klaaswaal rijdt? Wij wel. We koesteren namelijk onze jeugdherinneringen aan het toenmalige steakhouse & saloon, dat bestond uit een hotel, restaurant en een grote feestzaal, allemaal in Amerikaanse westernstijl. Net als Alcazar en de Eendrachtshoeve organiseerde Newland regelmatig jeugdfeesten, zoals beach- en schuimparty’s. In gedachten zien we nog vrienden en vriendinnen joelend in ondergoed van een opblaasbare waterglijbaan in de tuin glijden.

..als je nog in een telefooncel hebt gebeld.

Een oeroude telefooncel van KPN Telecom.

Oké, het is zeker niet iets Hoeksche Waards, maar het is wel verdwenen uit ons straatbeeld: de telefooncel. De huidige generatie kinderen groeit op met smartphones, whatsapp, snapchat en noem maar op. Een vaste telefoon kennen zij nauwelijks, laat staan een telefooncel. In 1969 stond in Numansdorp de eerste telefooncel van de Hoeksche Waard en in 2009 is in Klaaswaal de laatste uit dienst gegaan. 

Ook leuk om te lezen:

Meer in deze categorie

Genieten van Hoeksche Waard

Ga naar “Terugblik: de leukste, grappigste en mooiste verhalen uit de Hoeksche Waard”

Terugblik: de leukste, grappigste en mooiste verhalen uit de Hoeksche Waard

Ga naar “Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid”

Deze dingen herken je als in de Hoeksche Waard bent opgegroeid

Ga naar “Van Seuters tot Krielefreters: dit betekenen de bijnamen van Hoeksche Waardse dorpen”

Van Seuters tot Krielefreters: dit betekenen de bijnamen van Hoeksche Waardse dorpen

In onze gids