Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo zit dat: mag je kippen houden middenin een woonwijk?

Door Carin van der Meij 29 oktober 2020

Zijn hennen, hanen en kuikens wel of niet geschikt als huisdieren? De meningen hierover zijn verdeeld. De een vindt het fantastisch en wil elke dag wel een vers eitje uit eigen achtertuin bij het ontbijt. De ander vindt het verschrikkelijk en kan het gekakel en gekraai niet aanhoren. Het kan dan ook voor de nodige burenruzies zorgen. Om dergelijke ruzies in de kiem te smoren stellen wij de vraag: mag je wel kippen houden als je in een woonwijk woont?

Het houden van kippen is in de meeste gemeenten – zolang het niet voor overlast zorgt – in elke tuin toegestaan. Zo niet? Dan staat deze uitzondering beschreven in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente. In de Hoeksche Waard gelden wel regels voor het houden van bijen en duiven, maar voor kippen niet. Het antwoord is dus: ja, je mag kippen houden in je eigen tuin.

Overlast

Let wel op voor je direct begint met het bouwen van die kippenvilla. De gemeente besteedt namelijk wel aandacht aan ‘overlast’. Zo staat in de APV van gemeente Hoeksche Waard: “Je draagt er zorg voor dat vanuit de woning of het erf of in de onmiddellijke nabijheid van die woning of dat erf geen ernstige en herhaaldelijke hinder voor omwonenden wordt veroorzaakt.” In simpel Nederlands: als dieren in jouw tuin voor stank- of geluidsoverlast zorgen, kan de gemeente actie ondernemen. Hoe blij die haan dus ook wordt van zijn kippetjes, kraaien kan hij beter niet uit volle borst doen.

Wil je zeker weten dat jouw buren ook dol zijn op je kippen? Dan werkt natuurlijk niets zo goed als ze regelmatig eitjes cadeau te doen. Of doe zoals Marisca, waar we vorig jaar mochten binnenkijken: neem samen met je buren een stel kippen.

Superslim: neem samen met je buren kippen. Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Lees ook:

binnenkijken nieuwbouwhuis marisca 14

Binnenkijken in het nieuwbouwhuis van Marisca en haar gezin: ‘Het lijkt af, maar ik blijf veranderen’

Anderhalf jaar wonen Marisca en haar gezin nu in hun splinternieuwe nieuwbouwhuis in Heinenoord. Ze ...

Vrijstaand wonen? Dit zijn de 8 goedkoopste vrijstaande huizen in de Hoeksche Waard

Wie droomt er niet van een vrijstaand huisje op een mooie plek? Er staan er meer dan je denkt te koo...

Luidruchtige buren: dit jaar al een stuk meer overlast gemeld in de Hoeksche Waard

Iedereen vertoefde de afgelopen maanden ‘braaf’ in Tuinesië en Balconia. Veel mensen leren hun buren...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.