Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wel weer naar school, nog niet naar de kapper: ‘Ik had zó gehoopt weer open te gaan’

Door Rosanne Buitendijk 21 april 2020

Kinderen mogen vanaf maandag 11 mei weer naar de basisschool. Dat heeft het kabinet bekendgemaakt tijdens de langverwachte persconferentie. Hoeksche Waarders moeten verder nog even geduld hebben: de overige coronamaatregelen worden met vier weken verlengd. Dus nog even niet naar de kapper én geen evenementen tot 1 september.

De meeste coronamaatregelen die we inmiddels al ‘gewend’ waren, worden verlengd tot woensdag 20 mei. Op advies van het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet nu nieuwe maatregelen vastgesteld.

Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

Wat gaat er veranderen? Een aantal maatregelen worden versoepeld:

  • Basisschoolleerlingen mogen vanaf maandag 11 mei gedeeltelijk weer naar school. Scholen mogen zelf bepalen – in overleg met het Ministerie van Onderwijs – hoe ze dit gaan invullen. De buitenschoolse opvang volgt het ritme van de basisscholen;
  • de kinderopvang en het speciaal basisonderwijs mogen na de meivakantie weer helemaal open;
  • premier Mark Rutte vraagt het voorgezet onderwijs zich voor te bereiden op onderwijs op anderhalve meter afstand. Het plan is vooralsnog dat dit vanaf maandag 1 juni van start kan gaan;
  • kinderen tot twaalf jaar mogen vanaf dinsdag 28 april weer buiten teamsporten uitoefenen, ze hoeven niet te letten op de anderhalve meter afstand. Voor jongeren tussen de twaalf en achttien jaar geldt hetzelfde, alleen zij moeten wel op de anderhalve meter letten. Het gaat in beide gevallen om trainingen, officiële wedstrijden blijven verboden.

Tijdens de persconferentie zijn er ook een aantal maatregelen verlengd:

Geen evenementen tot september

Festivals in de Hoeksche Waard kunnen we deze zomer op onze buik schrijven. Het verbod op alle grote evenementen geldt tot dinsdag 1 september. Daar is festivalorganisator Hans Oosterhof in elk geval blij mee. “We bidden dat het wordt verboden,” zei hij voor de persconferentie al tegen ons. Natuurlijk baalt hij ontzettend dat er een streep door het festival gaat, zeker in een jaar waarin de kaartverkoop beter ging dan ooit. Maar een festival organiseren waarop je niet schouder aan schouder kunt staan en met elkaar kunt hossen op het veld, daar is ook geen lol aan.

Blijf thuiswerken

Alle overige maatregelen uit de ‘intelligente lockdown’ worden verlengd tot woensdag 20 mei. Dat betekent dat alle Hoeksche Waarders worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te blijven en thuis te werken. Ook blijven verpleeghuizen in de Hoeksche Waard dicht. Verder kunnen we voorlopig ook geen terrasje pakken, naar de kapper of uit eten.

‘Ik mis het werk’

Een domper, vindt kapster Tineke Verboom van Haarstudio 10 in Oud-Beijerland: “Ik had zó gehoopt dat we weer aan de slag mochten. Ik mis het werk. We hebben mondkapjes en handschoenen in de salon, we zouden zo aan de slag kunnen. De salon is zo ingericht dat we genoeg afstand van elkaar houden. We werken hier maar met zijn tweeën, maar ik snap ook wel dat ze één lijn trekken. Je kunt niet zeggen: jij wel, jij niet. Ik had heel de maand mei al vol staan met afspraken, maar dat kunnen we dus gaan verplaatsen. Het is ontzettend jammer, maar gelukkig krijgen we wel ontzettend lieve berichten van klanten.”

Meer informatie over de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet lees je op het AD. 

Lees ook:

coronavirus supermarkt afstand houden

De stand van zaken rond het coronavirus in de Hoeksche Waard

Het coronavirus is hét gesprek van de dag. De maatregelen die worden getroffen om het virus tegen te...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

adv.