Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Door Rosanne Buitendijk 12 september 2019

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een croissant eet komt er een potje jam op tafel. Die potten met appelmoes, mayo en jam raken op een gegeven moment leeg en zijn ze klaar voor de glasbak. Hoe schoon moeten de potjes dan eigenlijk zijn?

Te veel moeite

Je bent vast niet de enige die het te veel moeite vindt om de potjes schoon te maken en de pot, inclusief resten, in de glasbak gooit. Maar anderen wassen het potje af in de vaatwasser of onder een hete kraan. Maar wie doet het nou ‘goed’?

Welles of nietes?

Eigenlijk maakt het niet veel uit hoe jij jouw glas in de glasbak gooit. De glasrecycling heeft de potten het liefst ‘schraapschoon’ of ‘schudleeg’, maar een groot probleem is het organisch afval (de restjes) niet. Die eetresten kunnen namelijk van de glasscherven gehaald worden, door de scherven eerst te drogen en daarna de tot stof geworden resten eraf te blazen. De RAD Hoeksche Waard meldt dat ook de doppen er gewoon op mogen blijven zitten. Da’s nog eens makkelijk!

Niet onder de hete kraan

De campagne ‘Glas in ’t bakkie’ roept iedereen op om de potjes niet met heet water af te wassen, voordat ze in de glasbak gaan. Zij zien het als ‘onnodig gebruik van energie’. Conclusie: je hoeft jouw potjes dus niet af te wassen voordat ze in de glasbak gaan. En daarnaast draag je ook een steentje bij aan een beter milieu.

Lees ook: 

parkeren oud-beijerland

Mag dat: voor dit fietsenrek parkeren als er geen fietsen instaan?

Een parkeerplekje vinden in Oud-Beijerland is niet altijd even makkelijk. Stel: je hebt het halve do...
container-binnenhalen

Mag dat: je afvalcontainer de volgende dag pas binnenhalen?

Bij heel veel dingen vragen wij ons af: mag dat? Deze week duiken we weer eens in de containers. Je ...

Mag dat: je huis een vrolijk kleurtje geven?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leg...

Meer over

Gemeente

adv.