Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: fietsen met een paraplu in je handen?

Door Rosanne Buitendijk 7 november 2019

Dat je geen telefoon meer in je handen mag hebben op de fiets, weet je intussen waarschijnlijk wel. Maar op deze druilerige dag vroegen we ons af hoe dat zit met een paraplu. Mag je als het regent dan wél een paraplu vasthouden op de fiets?

Sinds 1 juli mag je geen telefoon meer in je handen houden en fietsen tegelijk. Geen fotootjes maken onderweg, niet even je moeder bellen of een leuke afspeellijst opzoeken. De Hoeksche Waardse politie deelt hier dan ook  al boetes voor uit. Maar we hoeven maar naar buiten te kijken om te zien dat een paraplu vasthouden op de fiets knap lastig kan zijn. Je zicht wordt ook nog eens belemmerd.

Artikel 5 van de Wegenverkeerswet

Tja, we kunnen er lang of kort over doen: het mag gewoon! Er is geen specifieke wet in Nederland die zegt dat fietsen met paraplu niet is toegestaan. Maar! Wel staat er in artikel 5 van de Wegenverkeerswet dat het verboden is je ‘dusdanig te gedragen dat je gevaar of hinder op de weg wordt of kan worden veroorzaakt’, zo lezen we op de fiets-blogsite online fietser.nl. Ook kun je met een paraplu in je hand natuurlijk niet echt goed richting aangeven. Maar goed, zo lang je hem netjes boven je hoofd houdt en niemand anders het zicht ontneemt is er niets aan de hand.

Stukken makkelijker: gewoon die jas met capuchon aan als het regent. En onthoudt deze: er bestaat geen slecht weer, alleen slechte kleding.

Lees ook:

pmd-zakken-plastic-afval-inzamelen

Mag dat: de PMD zakken ergens anders voor gebruiken?

Die PMD zakken die je gratis bij de supermarkt of het tankstation ophaalt voor het plastic afval, zo...

Mag dat: potjes met voedselresten in de glasbak gooien?

Bij een Hollands prakkie hoort natuurlijk appelmoes, bij een patatje wil je mayonaise en als je een ...
vuur tuin vuurkorf

Mag dat: een vuurtje stoken in je tuin?

Dat een groot, open vuur maken in je achtertuin niet zo slim is, weet je natuurlijk wel. Maar een vu...

Meer over

Gemeente

adv.