Mag dat: een kapot wijnglas in de glasbak gooien?

Door Rosanne Buitendijk 13 december 2018

In december is het zo gezellig met elkaar bij de kerstboom, dat er stiekem best wel wat meer wijn doorheen gaat. We zijn vast niet de enigen waarbij dit ook de maand is waarin de meeste wijnglazen sneuvelen. Ach, scherven brengen geluk, dat is punt 1. Maar punt 2: wat doe je vervolgens met die scherven? In de glasbak of toch maar bij het restafval?

Je eerste ingeving zou zijn om de scherven netjes in de tas bij de lege flessen te doen toch? Jammer maar helaas, want drinkglazen mogen niet in de glasbak. Huh?

Glas dat niet in de glasbak mag

Wijnglazen, bijvoorbeeld van kristal, kunnen namelijk lood bevatten en dat spul mag niet in nieuw – gerecycled – glas terechtkomen. En er zijn meer soorten glas die niet in de glasbak horen. Vuurvast glas (je ovenschaal dus bijvoorbeeld) en vensterglas mogen er ook niet in. Deze geven bij recycling problemen omdat de verbrandingstemperatuur anders is dan dat van verpakkingsglas.

Om het verhaal dan maar even compleet te maken, ook NIET in de glasbak: spiegels, spaarlampen, ledlampen en tl-buizen. Wat geen probleem is: metalen doppen en deksels. Die mogen er wel in. Plastic deksels dan weer niet.

Dat wist je niet, hè? Nu wel.

Lees ook:

Mag dat: je vette pizzadoos bij het oud papier gooien?

Het lijkt heel simpel: je hebt net lekker je afhaalpizza weggewerkt, je veegt je vingers af en gooit...
wijn-diner-aan-tafel

Mag dat: een biertje of wijntje drinken op straat in de Hoeksche Waard

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

Mag dat: je plastic afval in de grijze container doen?

De lantaarnpalen in de Hoeksche Waard hangen elke week weer vol met die PMD zakken voor plastic afva...

Meer over

Gemeente

adv.