Hijsen maar! Dit moet je wel en vooral níet doen als je de vlag uithangt op Koningsdag

Door Rosanne Buitendijk 26 april 2018

Heb je de Hollandse driekleur in huis en eventueel ook nog een oranje wimpel, dan hang je op Koningsdag natuurlijk de hele boel buiten. Maar er is een officieel protocol. Dus voor het geval je een vlag hebt en een vlaggenmast: dit zijn de regels. Er zijn namelijk ook een paar dingen die je vooral níet moet doen.

Wist je dat het voor overheidsgebouwen verplicht is om de vlag te hijsen op Koningsdag? Voor inwoners niet, maar zo’n straat waar de ene na de andere vlag uithangt ziet er altijd wel heel feestelijk uit. Lekker doen dus. Je mag trouwens gewoon elke dag van het jaar de vlag uithangen.

Op tijd naar binnen

Op Koningsdag hangen we de vlag uit mét de oranje wimpel (als je die hebt, natuurlijk). Een gehesen vlag mag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Let er dus op dat de stok de juiste lengte heeft. Ook mag je hem niet hijsen of laten hangen tussen zonsondergang en zonsopgang, tenzij de kleuren duidelijk te zien zijn (bijvoorbeeld omdat er voldoende licht op schijnt). Haal ‘m dus op tijd weer binnen!

Niet versieren

Er zijn geen voorschriften voor de afmeting van de Nederlandse driekleur. De lengte moet zich wel verhouden tot de breedte als 3:2. De officiële kleuren zijn helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Enne: de rode kleur moet bovenaan, mensen. Je mag je op veel dingen creatief uiten, maar niet op de Nederlandse vlag. Het is namelijk niet toegestaan om er versieringen op aan te brengen.

adv.