Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Feiten en cijfers: zoveel Hoeksche Waarders leven in armoede

Door Rosanne Buitendijk 10 september 2019

In 2017 leefden er bijna 939 duizend Nederlanders in armoede. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hoe zit dat in de Hoeksche Waard?

Het zijn er wat ons betreft veel te veel, maar gelukkig is dat aantal wel dalende. Dat komt doordat het economisch weer een stuk beter gaat. In 2013 waren er namelijk nog ruim 1,2 miljoen armen in Nederland.

Wanneer leef je in armoede?

Volgens het planbureau leeft een persoon of gezin in armoede wanneer het inkomen niet voldoende is voor het ‘niet-veel-maar-toereikendcriterium’. Dit criterium is gebaseerd op de minimale kosten van wonen, voeding, kleding en verzekeringen, een klein bedrag voor ontspanning en nog een budget voor sociale activiteiten. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld een lidmaatschap van een sportvereniging of een korte vakantie. In 2017 lag het criterium voor een alleenstaande op een budget van 1135 euro per maand.

Hoe zit het in de Hoeksche Waard?

In de de Hoeksche Waard leefden in 2017 in totaal 2577 mensen in armoede. Dat is 3,1 procent van het totale aantal inwoners. Onder hen zijn bijna zevenhonderd kinderen.

Ook gepensioneerden leven relatief vaak in armoede. In 2017 waren dit er ruim 500. Wat verder opvalt, is dat ook zelfstandigen (320 Hoeksche Waarders)  en mensen met een baan (284 Hoeksche Waarders) proberen rond te komen met een klein budget.

In het kaartje hieronder kun je per categorie zien hoe het zit met de cijfers.


Grote steden

In Rotterdam, Amsterdam en Den Haag wonen zowel absoluut als relatief de meeste mensen in armoede. In deze steden leeft meer dan één-tiende van de bevolking onder het door het criterium. Utrecht valt juist op door het relatief lage percentage armen dat er woont.

Lees ook:

Zoveel inwoners kwamen er dit jaar in de Hoeksche Waard bij

Mensen verhuizen binnen Nederland, immigreren of er worden kinderen geboren. Er zijn allerlei redene...

Dit is het gemiddelde inkomen per inwoner in de Hoeksche Waard

Je weet zelf waarschijnlijk niet wat de buurman verdient, maar het Centraal Bureau voor de Statistie...
huis villa wonen

Leuk feitje: zoveel miljonairs wonen er in de Hoeksche Waard

Het gras is altijd groener aan de overkant. Soms komt dat omdat het gras dan ook onderhouden wordt d...
“”

Meer over

Gemeente

adv.