Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit Holocaustmonument is vanaf vandaag in de Hoeksche Waard te zien

Door Rosanne Buitendijk 23 januari 2020

Het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ is komende dagen in de Hoeksche Waard te zien. Zo wordt er stil gestaan bij de Holocaustslachtoffers uit de Hoeksche Waard.

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daarbij stil gestaan. Kunstenaar Daan Roosegaarde maakte het monument dat langs 170 gemeenten in Nederland reist. Het monument bestaat uit 104 duizend lichtgevende stenen die aan- en uitgaan, alsof ze ademenen. Het aantal van 104 duizend is gekozen omdat tijdens de Tweede Wereldoorlog zoveel Nederlandse Joden, Roma en Sinti slachtoffer werden van de Holocaust.

Het monument is op drie locaties in de Hoeksche Waard te zien en is elke dag van 16.30 tot 20.00 uur te bekijken. Er zijn dan ook twee personen aanwezig om erover te vertellen.

23 januari, Piershil

Op 23 januari is het monument Levenslicht voor het eerst te zien in Piershil bij het herinneringsmonument aan de Voorstraat.

Oud-Beijerland

In Oud-Beijerland staat het Holocaustmonument op 26, 27 en 28 januari bij het Joods Monument aan de haven, waar vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud-Beijerland aanwezig zijn.

Strijen

Het tijdelijke monument is daarna tot en met 31 januari te zien in Strijen bij de ingang van het museum. Vrijwilligers van het museum vertellen je graag meer. In het museum is een kleine expositie met foto’s van de plaatsen waar de Joden gewoond hebben in Strijen.

Officiële herdenking 27 januari

Op 27 januari is er bij het monument in Oud-Beijerland om 19.00 uur een officiële herdenking. De burgemeester houdt een toespraak, vevrouw Alie van den Berg vertelt over haar ervaringen in de oorlog en Amy van Schaick van OBS De Tandem leest een gedicht voor. Aansluitend is het mogelijk om na te praten met een kopje koffie bij de Heeren van Beijerland.

Stille tocht

Op de laatste dag vrijdag 31 januari wordt er in Strijen een stille tocht gehouden langs de huizen waar de joden gewoond hebben en waar nu Stolpersteine liggen. Op elke steen wordt een roos gelegd. De tocht begint om 19.00 uur en duurt 30 minuten. De startplaats is het museum aan de Kerkstraat 47 in Strijen en gaat richting Molenstaat en dan door de Kerkstraat terug naar het Joodse gedenkmonument.

Meer over

Gemeente

adv.