Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche Waard wordt een regenbooggemeente en dit is wat dat betekent

Door Rosanne Buitendijk 10 januari 2019

Eén van de eerste besluiten van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard: we worden een regenbooggemeente. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Wij zochten het uit.

Als regenbooggemeente zet je je actief in voor de sociale acceptatie van lesbische dames, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (afgekort: LHBT). Daarvoor krijgt zo’n regenbooggemeente jaarlijks subsidie van de overheid. Vorig jaar waren er 49 grote en kleine steden al een regenbooggemeente. Na alle ophef rond de Nashville verklaring staat de Hoeksche Waard nu ook te trappelen om regenbooggemeente te worden.

Wat doet een regenbooggemeente

Als regenbooggemeente kun je bijvoorbeeld meedoen aan ‘coming out’ dag, de regenboogvlag hijsen op het gemeentehuis of een regenboogzebrapad aanleggen. Je kunt scholen en sportverenigingen pushen om meer aandacht te besteden aan seksuele- en genderdiversiteit. Zo zijn er in ons land zelfs al scholen met een genderneutraal toilet.

Andere voorbeelden: gemeenten kunnen de aanspreekvorm in de trouwakte aanpassen. Geen bruid en bruidegom meer, maar ‘geacht bruidspaar’. Verder kan de gemeente zich aanmelden om Roze Zaterdag te organiseren, een jaarlijks terugkerende gay pride die elk jaar ergens anders gevierd wordt. Afgelopen jaar had Gouda die eer.

Het helpt echt

Volgens het ministerie van OCW doen regenboogsteden het trouwens echt een stuk beter op het gebied van LHBT-acceptie dan andere gemeenten. Daarom is er tot 2022 6 miljoen euro beschikbaar voor regenbooggemeenten. Wij zijn benieuwd wat de Hoeksche Waard doen.

Lees ook:

Dit zijn de coalitiepartijen van plan met de gemeente Hoeksche Waard

De eerste coalitie van de nieuwe gemeente Hoeksche Waard heeft in hoofdlijnen een akkoord bereikt. C...
gemeente binnenmaas

Dit verandert er in 2019 allemaal in de Hoeksche Waard

Er gaat nogal wat veranderen in 2019 in de Hoeksche Waard en dat heeft vooral te maken met dat we va...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.