De bermen worden minder vaak gemaaid en dit is waarom

Door Rosanne Buitendijk 8 februari 2019

‘Hmm, beetje overwoekerd hier,’ zou je komende tijd zomaar kunnen denken als je door de Hoeksche Waard rijdt. Maar dat is juist de bedoeling, horen we van de provincie. Er gaat namelijk anders en minder vaak gemaaid worden om van de berm een bloemrijke leefgebied voor insecten te maken.

Na de beroemde akkerranden krijgen we dus ook opvallende bermranden in de Hoeksche Waard. Die insecten zijn hard nodig, want die kleine beestjes spelen een hoofdrol in de kringloop van het leven. Vanaf dit jaar worden alle provinciale wegbermen in de provincie Zuid-Holland ecologisch gemaaid.  Zo krijgen gras en bloemen meer kans om te groeien en hun zaden te verspreiden.

In de Hoeksche Waard gaat om de bermen langs de N217, de Trambaan naar Strijen, de Reedijk, Maasweg en Smitsweg bij Westmaas en Mijnsheerenland en de Rijksstraatweg en Provinciale Weg bij Numansdorp.

Verkeersveiligheid

Uiteraard is de verkeersveiligheid van groot belang. De stroken direct langs wegen, kruisingen en zichthoeken worden vaker gemaaid. De bermen worden trouwens ook regelmatig gecontroleerd op ongewenste soorten. Distels, Jacobskruiskruid, reuzenberenklauw, groot hoefblad en Japanse duizendknoop moeten hoe fleurig ze soms ook zijn, het veld ruimen. Ze woekeren teveel of zijn giftig voor andere plant- en diersoorten. Spot je komende tijd ergens zo’n ongewenste soort, dan kun je dat aan de provincie doorgeven.

Lees ook:

Binnenkort weer naar de stembus: dit moet je weten over de verkiezingen

Alweer ja: op woensdag 20 maart stemmen we voor de Provinciale Staten van Zuid-Holland en voor het b...
gemeente binnenmaas bord

Hmm, we horen nog niet allemaal bij de gemeente Hoeksche Waard (VIDEO!)

Goed, 342 stickers plakken op borden kriskras door de Hoeksche Waard is niet iets wat je in een uurt...

Wat doet het waterschap nou eigenlijk allemaal in de Hoeksche Waard? Nou, dit!

Op woensdag 20 maart 2019 vinden, tegelijkertijd met de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de ...

adv.