Zoveel ongezonde verkooppunten telt de Hoeksche Waard (en zoveel hebben er overgewicht)

De Molendijk in Oud-Beijerland. Foto: Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Een patatje speciaal, döner kebab of toch een pizza met extra kaas? Loop naar het centrum van Oud-Beijerland en je hebt veel keus uit zaken waar je een snelle hap haalt. Uit onderzoek van KRO-NCRV’s Pointer blijkt dat het aantal ongezonde verkooppunten de afgelopen tien jaar in heel Nederland enorm toenam. Hoe zit dat in de Hoeksche Waard?

In totaal kreeg Nederland er tussen 2011 en 2021 duizend ongezonde verkooppunten bij. Denk hierbij aan fastfoodketens, pizzeria’s of cafetaria’s. Telde je daar ijssalons en grillrooms bij op, dan steeg het aanbod van ongezonde verkooppunten zelfs met drieduizend. Met name in de Randstad werd in de afgelopen tien jaar vaak een grande opening van een fastfoodzaak gevierd.

Meer ongezonde verkooppunten in Oud-Beijerland

In het centrum van Oud-Beijerland, het grootste dorp van de Hoeksche Waard, zijn ook meer verkooppunten gekomen die ongezond voedsel zoals patat, pizza’s of snoepgoed verkopen. Zo waren er 10 jaar geleden 10 verkooppunten en nu 15 verkooppunten. Dit is een stijging van 50 procent. De kleinere winkels die verse producten verkopen zoals groente, vlees en brood waren er 10 jaar geleden 12, nu zijn dit er 3 minder.

Aandeel van ruim een kwart in heel de Hoeksche Waard

In heel de Hoeksche Waard ging het in 2021 om 54 ongezonde verkooppunten. Het centrum van Oud-Beijerland heeft dus een aandeel van 27,8% van alle ongezonde verkooppunten in onze gemeente.

Tekst gaat onder de foto verder.

Foto: Pixabay

Overgewichtcijfers

Zien we dat ook terug in de overgewichtcijfers? Ja. Volgens de Gezondheidsmonitor 2020 heeft iets meer dan de helft (50,8 procent) van de volwassen Nederlanders overgewicht. In het centrum van Oud-Beijerland ligt dat getal 1,5 procent hoger: 52,3 procent van de volwassen heeft overgewicht. Dat is overigens lager dan het gemiddelde in heel de Hoeksche Waard. Het gemeentepercentage van mensen met overgewicht is 55,3 procent.

Cijfers uit jouw buurt

Wil je zien hoeveel ongezonde verkooppunten jouw buurt erbij kreeg? Bekijk het via deze tool van Pointer.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Eten & drinken

Ga naar “Horecaondernemers van de Hoeksche Waard opgelet: win tot wel 100.000 euro voor jouw zaak”

Horecaondernemers van de Hoeksche Waard opgelet: win tot wel 100.000 euro voor jouw zaak

Aangeboden door Lipton

Ga naar “Interessant: zo gezond is vlees”

Interessant: zo gezond is vlees

Aangeboden door Vlees.nl

Ga naar “Lekker theeleuten: hier geniet je van een high tea in de Hoeksche Waard”

Lekker theeleuten: hier geniet je van een high tea in de Hoeksche Waard

In onze gids