Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uit eten of terrasje pakken: zo ziet dat er straks uit in de Hoeksche Waard

Door Rosanne Buitendijk 19 mei 2020

Het is officieel: op 1 juni om 12.00 uur gaat de horeca weer open! Dit kun je verwachten als je uit eten wilt of een terrasje wilt pakken bij een van de horecazaken in de Hoeksche Waard.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Dertig man

In de kroegen en restaurants is binnen plek voor dertig man, exclusief personeel. Iedereen moet aan een tafel zitten met onderling anderhalve meter afstand. Dat laatste geldt niet voor mensen die een huishouden vormen: die mogen wel gewoon bij elkaar zitten.

Verschillende shifts

Diverse Hoeksche Waardse restaurants gaan werken in twee verschillende ‘shifts’. Zo kun je straks bij De Koningshoeve in Klaaswaal om 17.00 uur of 19.30 uur aanschuiven voor het diner. Bij Land van Wale in Heinenoord kun je terecht vanaf 16.00 tot 19.30 uur of vanaf 20.00 uur.

Maar nog lang niet alle horeca ondernemers hebben al helder hoe ze het gaan aanpakken: zij hebben de definitieve regels even afgewacht. Het is geen doen om plannen te maken zonder dat je precies weet wat er wel en niet mag, hoorden we van meerdere horecazaken. Dat volgt dus in de komende dagen

Un-lock lunch

Gasterij De Drie Linden viert het met een un-lock lunch. Op 1 juni om 12.00 uur precies start een speciaal driegangen lunch met een glas bubbels én live muziek van Door Visser. Moet je wel even voor reserveren natuurlijk.

Swipe verder om te lezen hoe het gaat op het terras en bij toiletbezoek. 

Terras

Wil je liever een terrasje pakken? Dan zijn er twee regels: iedereen moet aan een tafel zitten en er moet onderling anderhalve meter afstand zijn, tenzij je onderdeel uitmaakt van hetzelfde huishouden. De limiet is afhankelijk van hoe groot het terras is. Hoe groter het terras, hoe meer Hoeksche Waarders een tafeltje kunnen bemachtigen. Reserveren is niet nodig, maar het kan natuurlijk dat een horecazaak je vraagt om dat toch wel te doen. Restaurant Binnenmaas en het Kookhuys in Oud-Beijerland tippen bijvoorbeeld om ook voor het terras te reserveren als je zeker wilt zijn van je plek buiten.

Hoeksche Waardse horecazaken kunnen bij de gemeente een aanvraag doen om hun terras tijdelijk uit te breiden. Waar ze in elk geval plek genoeg hebben om een flink terras te maken, is Herberg Tiengemeten. “We kunnen zelfs het campingterrein nog als terras inzetten, nu de camping nog niet open is,” zegt Maya Penning van de herberg. “Ons enige probleem is de pont: die vaart nog niet voor dagjesmensen. En zelfs als dat straks wel weer zo is, dan kunnen er met de anderhalve meter afstandsregel niet meer dan twintig mensen op. Het is een flinke puzzel voor ons. Hoeveel personeel moeten we bijvoorbeeld inzetten?”

Swipe verder om te lezen hoe het gaat met reserveren en anderhalve meter afstand houden. 

Anderhalve meter in de horeca

Ondanks de versoepelde maatregelen moeten we nog steeds zoveel mogelijk anderhalve meter afstand houden. Huisgenoten hoeven aan tafel geen anderhalve meter afstand te houden. Maar hoe zit dat dan met het horecapersoneel? Moeten ze echt van zo’n afstand jouw drankje naar je toe gooien? Volgens het protocol van de Koninklijke Horeca Nederland mag de bediening deze regel even links laten liggen bij het serveren van eten en drinken. Ook als ze je bestelling opnemen of afruimen.

Reserveren en controlegesprek

Gasten moeten vooraf reserveren. Maar dan ben je er nog niet… Bij binnenkomst moet je eerst je handen wassen. Je kunt ook desinfecterende gel gebruiken. Daarna is er door het personeel een controlegesprek. Verwacht vragen als: heb je de afgelopen 24 uur last gehad van hoesten, koorts of benauwdheidsklachten? Of heeft een huisgenoot hier last van gehad? Bij griep of verkoudheidsklachten mag een restaurant of kroeg jou weer buitenzetten.

Swipe om verder te lezen hoe een toilet bezoek werkt

Toilet

Wil je even naar het toilet? Dat wordt een uitdaging. Eerst moet worden gecheckt of het maximum aantal mensen binnen niet wordt overschreden. Daarna stelt het personeel wat vragen om te checken of je klachten hebt. Alles oké? Dan mag je naar binnen om gebruik te maken van het toilet.

Als gasten vertrekken

Als gasten weg zijn worden de menukaart, stoelen en tafels grondig gereinigd door het personeel. Daarna is het weer tijd voor de volgende gasten die gereserveerd hebben.

Swipe om verder te lezen over bezorgen en afhalen.

Bezorgen en afhalen

Veel restaurants zijn de afgelopen weken begonnen met speciale bezorg- en afhaalmenu’s. Je vraagt je vast af of je daar straks nog steeds gebruik van kunt maken. Restaurant ’t Land van Wale laat al weten daar vanaf 1 juni anders mee om te gaan. Alleen gasten uit de risicogroep die het niet aandurven om weer uit eten te gaan, kunnen nog diners afhalen. De gerechten moeten dan zelf thuis worden opgewarmd.

Niet gek: de keukenbrigade heeft de keuken én hun tijd weer nodig voor de diners in eigen zaak. We houden je op de hoogte van het besluit van andere restaurants.

Lees ook:

Ha! Dit mag nu allemaal weer in de Hoeksche Waard

11 mei 2020: de dag waar velen naar uitkeken! Diverse coronamaatregelen zijn vanaf nu versoepeld. Wi...

Geen centrale examens voor Hoeksche Waardse scholieren: dit is hoe scholen nu eindcijfers bepalen

In navolging van alle afgelastingen vanwege het coronavirus heeft minister Slob een streep gezet doo...
verjaardagvisite wijn proost

Versoepelde coronamaatregelen: zo zit het met visite thuis

Kappers mogen weer aan het werk, basisschoolleerlingen gaan naar school en zo zijn er met ingang van...
maasstad ziekenhuis intensive care

Coronavirus in cijfers: zoveel besmettingen en sterfgevallen in de Hoeksche Waard

Het coronavirus verspreidt zich door het land en treft ook Hoeksche Waarders. Met alle gevolgen van ...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.