Bij ’t Kookhuys maken ze van een gewone carpaccio nog een hele ontdekkingsreis

Aangeboden door ’t Kookhuys 5 oktober 2018

Restaurant ’t Kookhuys zit alweer járen aan de haven in Oud-Beijerland. Het is ondertussen een begrip, zou je kunnen denken. Maar nee, zo denken eigenaren Patrick en Christian Smol daar zelf helemaal niet over. “Er zijn nog steeds mensen die niet weten wat voor restaurant ’t Kookhuys nu is, waar we voor staan,” zegt Patrick bescheiden. De kokende broers willen elke dag nóg beter worden en al hun gasten, of je nou voor het eerst of voor de tiende keer komt, aangenaam verrassen. Wij namen een kijkje in de keuken.

“Je hebt uit eten gaan én uit eten gaan: effe een hapje doen of een hele avond zitten en lekker eten en drinken. Wij houden van het laatste,” vertelt Patrick. “Lekker lang tafelen, gasten die blijven zitten. Gezelligheid, nog een kopje koffie, geen haast. We houden geen heel hoog tempo aan. Bij ons staat niet binnen een uur het voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht op tafel. Maar als je ’s avonds nog meer plannen hebt, zorgen we dat je op tijd weer buiten staat. Dat kan natuurlijk wel gewoon.”

Schouders eronder

Een restaurant runnen is niet niks, hebben de broers wel ondervonden. Al sinds 2003, vanaf het allereerste begin, werken ze in de keuken van ’t Kookhuys. Sinds 2015 is het restaurant van henzelf. Nu beslissen zij over de menukaart, de producten en ingrediënten. Ze bedenken wat er in ’t Kookhuys gebeurt met Sinterklaas en kerst. En wat stukken minder leuk was: alles kwam op hun bordje toen het restaurant weken dicht was na een grote brand. Patrick: “Na die brand heb ik één seconde gedacht: dit was het dan. Het was zo’n triest aanblik. Maar daarna zet je toch de schouders eronder en ga je er weer wat van maken.”

Tekst gaat onder de foto verder

kookhuys-oud-beijerland-restaurant
Restaurant ’t Kookhuys in Oud-Beijerland

’t Kookhuys favoriet: het verrassingsmenu

Er werd het nodige veranderd in het interieur, waardoor het restaurant een meer moderne, maar toch warme uitstraling kreeg. Patrick en Christian doken snel de keuken weer in om nieuwe gerechten te creëren. Ja, op het menu staan klassiekers zoals carpaccio, bouillabaisse en varkenshaas. “Maar daar maken we dan wel een ontdekkingsreis van.” Als je slecht kunt kiezen – wat we snappen want hallo: die kippendijen, lamsaucijzen en varkenshaas met katenspek en brie klinken allemaal fantastisch – dan kun je het ook nog aan de chefkoks overlaten. Bij het verrassingsmenu lik je zeker weten je vingers af. “De meeste gasten vinden het heel leuk om door ons verrast te worden. Wij vinden het zelf natuurlijk ook heel leuk: we gaan creatief aan de gang met lekkere, verse producten. Zo eet je weer eens wat anders. Gelukkig valt het bijna altijd goed in de smaak.”

Jingle Bells…

En nu de zomer echt voorbij is en de verwarming weer aan slaat, komen Patrick en Christian alvast in de kerstsfeer. “We zijn druk bezig met het kerstmenu en en de eerste reserveringen komen al binnen.” Als de plannen bekend zijn, vertellen wij het je natuurlijk gelijk. Dan ben je er op tijd bij als je dit jaar geen zin hebt om zelf voor de hele familie te koken. Fijn toch?


Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Kookhuys. Meer over ’t Kookhuys ontdekken?

’t Kookhuys restaurants en horeca

Nu open11:00 - 00:00

Havendam 11, Oud-Beijerland

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.