Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heel veel taarten bakken en nooit stilzitten: kijk mee in de theetuin van Chiela

Door Rosanne Buitendijk 18 september 2020

Het schoolgebouw in Nieuwendijk waar haar kinderen vroeger nog in de klas zaten, is nu het woonhuis van Chiela Karels en haar gezin. Er hoort een lekker grote tuin bij en daar mag iedereen van meegenieten. Chiela begon hier vorig jaar een theetuin. Dat betekent veel taarten bakken en weinig zelf in de tuin zitten, maar dat is alles behalve een straf. Chiela: “Ik heb hier elke dag zulke leuke gesprekken. Dat is voor mij echt genieten.”

Het tweede theetuinseizoen zit er bijna op. Vanaf oktober is de tuin weer voor henzelf en hoeft Chiela niet meer elke avond de keuken in te duiken om een taart te bakken. Dat doet ze namelijk allemaal zelf, soms zelfs 5 op een avond als de weersvoorspellingen er voor de volgende dag goed uitzien. Denk niet dat Chiela heel de winter onder een dekentje op de bank ligt tot de theetuin weer open mag: ze pakt gewoon haar oude beroep als lerares weer op en staat vanaf oktober weer voor de klas.

B&B

Stilzitten? Dat zit duidelijk niet in haar. Afgelopen winter werd er hard geklust en gewerkt in de oude directeurskamer. Nét voor de lockdown opende Chiela daar een bed and breakfast. En deze zomer werd er een grote kas gebouwd in de tuin, zodat je ook met minder mooi weer heerlijk zit in de tuin. “We hebben nog geen normaal seizoen gedraaid. Volgend jaar doen we het rustiger aan, geen grote veranderingen. Eens zien hoe dat gaat zijn,” lacht Chiela.

Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Vanuit de gloednieuwe bed and breakfastkamer heb je het mooiste uitzicht op de tuin.

Tiengemeten

In de theetuin kun je terecht voor een kop koffie, gebak, een lunch of high tea. Dat serveert ze op lieflijk, gebloemd servies. In de tuin heb je alle ruimte en het speelhuisje en de trampoline zijn favoriet bij kinderen. Omdat de tuin zo vlakbij de pont naar Tiengemeten ligt, krijgt ze veel gasten die op weg zijn of net terugkomen van het natuureiland. “Maar ik had laatst ook iemand hier die nog nooit van Tiengemeten had gehoord. Ook leuk.”

“De gesprekjes met de gasten vind ik het leukst. Voor veel mensen uit de buurt is de oude school natuurlijk bekend terrein. Ik hoor zoveel verhalen over deze plek. Iedereen heeft weer zijn eigen herinneringen. Maar er komen bijvoorbeeld ook weleens gasten uit Amsterdam of verder, soms zelfs op de fiets. Dat is natuurlijk een bron voor leuke gesprekken.”

Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Weerbericht

Inmiddels helpt bijna de hele familie mee in de theetuin. Haar dochters van 17 en 20 hielpen in de zomer mee en haar broer runde de theetuin een weekje zodat Chiela er met haar gezin even tussenuit kon. Chiela: “Het was ook mijn broer die me een foto stuurde van een kas die hij ergens in Dordrecht had gezien. Dát moet het worden, dacht ik gelijk. Voorheen moest ik weleens een high tea afzeggen als het slecht weer was. Of ik zette de gasten noodgedwongen in de gang. ‘Je hebt geen straf hoor,’ zei ik dan. Dat kan best en vaak vinden mensen dat nog leuk ook, zo in de gang van een oude school. We hebben de gang namelijk bijna helemaal zo gelaten als het vroeger was. Maar ideaal is anders. Nu hoef ik in elk geval nooit meer eerst naar het weerbericht te kijken als mensen willen reserveren.”

Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Ook een keertje genieten van Chiela’s tuin? De theetuin is tot oktober elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur.


Meer over Theetuin De Viking ontdekken?

Theetuin De Viking bed en breakfasts

Gesloten10:00 - 17:00 *

Vikingstraat 2, Nieuwendijk

Bekijk meer:bed en breakfasts

adv.