Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Andrea (23) opende haar eigen Indonesische toko: ‘Ik heb nu al 9 meiden in dienst’

Door Rosanne Buitendijk 28 juni 2019

“Vroeger was ik een verlegen meisje dat niks durfde. Dat ik mijn eigen zaak zou runnen, had ik nooit gedacht,” Aan het woord is Andrea de Fonkert. Zij opende haar eigen toko in Numansdorp in het pand waar eerst The L.E.S. Store zat. Le Toko is een afhaalrestaurant dat anders is dan de meeste Hoeksche Waardse afhaalrestaurants. “We hebben een gezonder menu, zijn er ook voor vegetariërs en tja, het oog wil ook wat.”

Het interieur is opvallend en past zo in een hip tijdschrift. Een donkergroene fluwelen bank, gouden accessoires, opvallend groen met roze behang, een marmeren toonbank, groene en gouden tegeltjes: over de looks is grondig nagedacht.

Eigen baas op je 23e

Hoe een 23-jarige haar eigen zaak opent? “Het is doodeng, maar je moet gewoon beginnen. Als je iets leuk vindt, gaat dat vanzelf.” Ze stak een deel van haar eigen spaargeld er in en kreeg hulp van haar ouders. “Niet zomaar hoor: ik moest wel echt een businessplan schrijven. Ik ben in het diepe gesprongen en er voor gegaan. Nu heb ik negen meiden in dienst. Allemaal parttimers hoor, maar ook dat had ik echt niet durven dromen. Ik werk zes dagen per week keihard, maar ik heb het wel mooi voor elkaar gekregen.”

‘Een kantoorbaan is niks voor mij’

Voor ze aan dit avontuur begon, werkte ze een tijdje bij een Rotterdams bedrijf op kantoor. Andrea: “Ik was er al snel achter dat een kantoorbaan echt helemaal niks voor mij is.” Na haar middelbare schooltijd vertrok ze voor drie jaar naar Amsterdam. Daar had ze bijbaantjes bij de Frietboutique, een luxe patatzaak en bij Van Wonderen Stroopwafels. Zoiets zou ze liever doen, bedacht ze toen ze op het kantoor zat waar ze helemaal niet wilde zijn. Dus toen haar moeder vertelde dat The L.E.S. Store ging verhuizen en het oude winkelpandje leeg kwam te staan, móest ze daar gewoon iets mee.

Indonesische toko

Geen snoepwinkel zoals haar moeder opperde, maar een toko. Nog zoiets waar ze goede Amsterdamse herinneringen aan had. “Ik woonde vlakbij een hele leuke toko, ik zat daar wel een paar keer per week. Het eten is super lekker, gezond en niet duur,” somt Andrea de voordelen op. Een mooie toko, waar je heerlijk Indonesisch eten kunt afhalen, waar je goed geholpen wordt: zoiets was er nog niet in de Hoeksche Waard. Het pandje werd grondig verbouwd – nu kun je je niet meer voorstellen dat hier eerst jurken en blouses hingen.

Tekst gaat verder onder de foto

Indonesisch als lunch en diner

Nu denk je misschien dat Andrea een echte keukenprinses is, maar dat is niet zo, moet ze bekennen. Ze staat niet zelf in de keuken om de Rendang en Smoor te maken. “Ik werk samen met een hele goede Indonesische kok. Hij kookt alles vers, ik verkoop,” legt Andrea uit. “In het begin at ik Indonesisch als lunch en diner, nog net niet als ontbijt. Dat werd wel wat te gek. Nu varieer ik weer wat meer. Het moet wel leuk blijven.”

Terugkomen voor de Ayam Cashew

Haar favoriete gerecht – en die van veel klanten – is Ayam Cashew, oftewel: kip in een zoete saus met cashewnoten. Aardig als Andrea is mogen wij ook best even proeven en wij weten nu al dat we hier voor terug komen.

Afhalen en bezorgen

Voorlopig kun je bij Le Toko alleen nog afhalen. In het weekend staat de rij weleens tot buiten op de stoep is ons verteld, maar je bent geen úren van huis als je eten gaat halen. Alles is op voorraad en hoeft alleen nog maar even ter plekke verwarmd te worden. Of je neemt het koud mee naar huis en warmt het zelf op. Zo kun je bijvoorbeeld ook op zaterdag alvast eten ophalen en dat zondag opwarmen. Dat is namelijk de enige dag dat Le Toko dicht is.

Of Andrea binnenkort ook gaat bezorgen? Het is wel de bedoeling. “Ik ben er alleen nog niet uit hoe ik dat wil gaan doen. Maar het komt er zeker aan.”


Meer over Le Toko ontdekken?

Le Toko indonesische restaurants

Vandaag gesloten

Burg. de Zeeuwstraat 11, Numansdorp

Bekijk meer:indonesische restaurants

adv.