Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Supertof: zo leert de bieb ouderen te internetten

Aangeboden door Bibliotheek Hoeksche Waard 3 oktober 2019

Wij millennials kunnen het ons bijna niet meer voorstellen: een wereld zonder internet. Maar er zijn nog veel mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken; misschien wel een (groot)ouder of iemand uit je buurt. Daarom heeft de Bibliotheek Hoeksche Waard een aantal handige cursussen en inloopspreekuren waarmee iedereen digisterker wordt.

“We hoorden laatst cijfers van een bank dat 40% van de Nederlanders niet aan internetbankieren doet”, legt Geertje Wiersma van de Bibliotheek uit. “Veel mensen hebben wel een smartphone en kunnen mailtjes sturen en appen. Maar dat is wat anders dan digitaal vaardig zijn. Nu je steeds meer overheidszaken via de computer moet regelen, is het fijn als je mee kunt komen met de digitale wereld. Daarom bieden we cursussen en een inloopspreekuur aan.”

Er is eigenlijk weinig veranderd

Maar waarom is juist de bieb de aangewezen plek om inwoners, oud én jong, vaardiger op het internet te maken? Geertje: “De Bibliotheek is er om mensen toegang te geven tot informatie en hen te leren hiermee om te gaan. Vroeger zocht je informatie in boeken, zoals wanneer je een werkstuk moest schrijven of een spreekbeurt moest voorbereiden. Nu gaat dat via de computer. Eigenlijk verschilt dat niet zoveel van elkaar. We vinden het belangrijk dat informatie bereikbaar blijft voor iedereen.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

Klik en klaar

Eén van die computercursussen is Klik & Tik. Tijdens acht bijeenkomsten leren cursisten de basis van computers en internet, zodat ze er voortaan makkelijker mee kunnen omgaan. Bijvoorbeeld: wil jij weten wat de hoofdstad van Cambodja is? Dan pak je er waarschijnlijk een zoekmachine bij. Maar veel ouderen zijn daar niet zo handig in. Met Klik & Tik oefenen de deelnemers hoe je bijvoorbeeld een mail stuurt of iets opzoekt op internet.

Krachttraining voor je digitale spier

Digisterker gaat nog een stapje verder dan Klik & Tik en richt zich vooral op de overheid. Hoe vraag je een verklaring voor een nieuw rijbewijs aan? Hoe regel je huurtoeslag? De bieb vat het samen in één zin: DigiD, wat kun je ermee? In vier bijeenkomsten leer je, stap voor stap, steeds meer zelf dingen via internet te regelen. Je begint met het aanvragen van een DigiD en leert hoe je phishingmails kunt herkennen, waarin cybercriminelen proberen gegevens van jou te stelen. Na vier bijeenkomsten kun je bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen of de digitale Berichtenbox op MijnOverheid inzien.

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

De Bibliotheek Hoeksche Waard cursussen computer ouderen senioren digisterker klik & tik - indebuurt Hoeksche Waard.png
Foto: Facebook Biblioteek Hoeksche Waard

Even vragen

Kom je er helemaal niet uit? Dan is er altijd nog het digitale spreekuur. “De meest gestelde vragen gaan over Wifi”, weet Geertje. “Onze vrijwilligers zijn allemaal geschoold en helpen graag met alle vragen over smartphones, tablets en e-books.” En dat zijn heus niet alleen gepensioneerde mensen. “Wij helpen ook mensen die jarenlang het huishouden hebben gerund, of nieuwe Nederlanders. Je hoeft je niet te schamen, want net als met je rijbewijs kun je ook leren om digiwijs te zijn.”

‘Er gaat een wereld voor je open’

Hetty van der Weijden is medewerker van de Bibliotheek Hoeksche Waard, en kan mooi vertellen welke ontwikkelingen cursisten doormaken. “Ik herinner me een cursist, een voormalig agrariër, die aan het begin zei dat het helemaal niks ging worden, maar nu op het internet een nieuwe combine zou kunnen kopen. Er is een wereld voor hem open gegaan.”

Tekst gaat onder de afbeelding verder.

De Bibliotheek Hoeksche Waard cursussen computer ouderen senioren digisterker klik & tik smartphone - indebuurt Hoeksche Waard.png
Stockfoto: Unsplash

Meer informatie

Ben of ken jij iemand die wel wat hulp kan gebruiken op internet of met computers, smartphones, tablets en e-books? Kijk dan vooral even op de site, waar deze en nog meer cursussen handig op een rijtje staan.


Meer over Bibliotheek Hoeksche Waard ontdekken?

Bibliotheek Hoeksche Waard bibliotheken

Bekijk meer:bibliotheken

Lees meer over de Bibiliotheek Hoeksche Waard:

kinderboekenweek-bibliotheek-kinderboeken

Deze 8 dingen heeft de Bibliotheek Hoeksche Waard echt superhandig geregeld

Wist je dat kinderen tot 18 jaar gratis lid zijn van de Bibliotheek Hoeksche Waard? En dat je zelfs ...

Leuk voor jonge programmeurs: leer gratis programmeren in de bieb

Dat verwacht je misschien niet: bij de Bibliotheek Hoeksche Waard lopen niet alleen mensen rond die ...
voorlezen voorleesexpress

Hè wat leuk: De VoorleesExpress is voor het eerst in de Hoeksche Waard

Voorgelezen worden: wie houdt er nou niet van? Soms zouden we willen dat we weer 5 waren en ademloos...

adv.