Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Monumentendag 2019: 8 tips in de Hoeksche Waard die je echt even wilt bekijken

Door Jasper van Everdingen 10 augustus 2019

De Hoeksche Waard is een museum van monumenten. En op 14 september openen kerken, molens, musea en vele andere historische gebouwen weer hun deuren. Tijdens het jaarlijkse culturele evenement Open Monumentendag kun je van 10.00 tot 17.00 uur eindelijk eens binnen kijken op plekken die anders gesloten zijn. Wij hebben alvast een aantal tips die je dan echt even moet zien.

Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Voormalige zadelmakerij

De voormalige Zadelmakerij in Oud-Beijerland. Foto: Open Monumentendag

In dit pand aan de Oostdijk in Oud-Beijerland stap je echt terug in de tijd. In 1868 vestigde zich hier een zadelmakerij met winkel, woning en koetshuis. Vanuit deze zaak, die in 1896 werd overgenomen door Joris de Koning, ontstond de schokdemperfabriek Koni. De winkel en de werkplaats zijn nog in precies dezelfde staat zoals deze in 1948 zijn achtergebleven. De familie De Koning, nog altijd eigenaar van de zadelmakerij, vertellen je er tijdens Open Monumentendag alles over. En wist je dat op een paar meter afstand nog een voormalige zadelmakerij is? Dat was in de huidige wijnbar Vino d’ Amigo. Ook hier kun je met Open Monumentendag een kijkje nemen.


Meer over Vino D’Amigo ontdekken?

Vino D’Amigo wijnbars

Gesloten15:00 - 23:30

Marktplein 6, Oud-Beijerland

Bekijk meer:wijnbars

Museum Hoeksche Waard

Het Hof van Assendelft in Heinenoord. Foto: Museum Hoeksche Waard

Als je nog steeds geen bezoek aan Museum Hoeksche Waard hebt gebracht, dan is Open Monumentendag het moment om dat te doen. Beide historische gebouwen zijn dan gratis open voor publiek. Neem eens een kijkje in de prachtige gerenoveerde herenboerderij Oost-Leeuwenstein. Of aanschouw eens het statige Hof van Assendelft met de mooie hoftuin. Niet voor niets is dit een officiële trouwlocatie. Tijdens een bezoek aan het museum kun je zien hoe men vroeger leefde en werkte, kun je rondleidingen krijgen en exposities zien van kunstenaar Aris Roskam en molenaar en tekenaar Jesse in ’t Veld.


Meer over Museum Hoeksche Waard ontdekken?

Museum Hoeksche Waard musea

Gesloten13:00 - 17:00

Dorpsstraat 13, Heinenoord

Bekijk meer:musea

Fort Buitensluis

Fort Buitensluis. Foto: Qphoto

Fort Buitensluis is de parel van Numansdorp. Dit voormalige verdedigingswerk is misschien wel het meest indrukwekkende gebouw in de Hoeksche Waard en is pas sinds een paar jaar toegankelijk. Deze historische schat aan het Hollandsch Diep is sinds 2018 een officiële trouwlocatie van de gemeente. Het iconische gebouw, dat een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog speelde, is door de eeuwen heen in bijzonder goede staat gebleven en dat kun je met Open Monumentendag met je eigen ogen zien. Het is dan mogelijk om wapenmagazijnen te bekijken, schuttersputten uit de Eerste Wereldoorlog te zien en door bunkers uit WOII te lopen

Hof van Moerkerken

Het Hof van Moerkerken. Foto: Anke Mahne

Hier moet je als Hoeksche Waarder gewoon een keer geweest zijn. Dit eeuwenoude landhuis in Mijnsheerenland is volledig gerestaureerd en het resultaat is indrukwekkend. De reis terug in de geschiedenis begint al zodra je door de monumentale poort stapt en door een fraai beboomde oprijlaan naar het imposante gebouw loopt. Laat je vervolgens betoveren door de fabelachtige tuin, met sprookjesachtige paadjes, poortjes en bruggetjes. Niet voor niks hebben vele bruidsparen hier hun trouwfoto’s laten maken.

Hervormde kerk Sint Anthoniepolder

Hervormde kerk van Sint Anthoniepolder

Kerken verwacht je in dorpen en steden, maar niet zo snel in de polder. Juist daarom is het zo verrassend dat het oudste gebouw van de Hoeksche Waard, de Hervormde Kerk in de Sint Anthoniepolder, midden in de polder staat tussen Maasdam en Mijnsheerenland. Het gebouw stond er al voor de Sint Elisabethsvloed in 1421. Omdat het kergebouw en de toren op een terp zijn gebouwd, hebben zij grote overstromingen overleefd.

De oudste kerk van de Hoeksche Waard is te bewonderen aan de Polderdijk 67, in de knik van de Binnenbedijkte Maas. En vergeet er niet te vragen naar wat er met de klok is gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Parels van Strijensas

strijensas-hoekschewaard-brug-dorp-straat
De iconische ophaalbrug in Strijensas.

Als je nou toch Hoeksche Waardse parels aan het ontdekken bent, dan val je in een uithoek van de Hoeksche Waard met je neus in de boter. Strijensas heeft namelijk drie bijzondere monumenten die je gezien moet hebben. Langs de haven kom je via een schelpenpad uit bij een industrieel erfgoed: een lichtopstand voor de scheepvaart op het Hollands Diep. Het havenlicht staat op een ijzeren constructie en is een paar jaar terug volledig gerestaureerd. Op loopafstand vind je via de Buitendijk de fraaie ophaalbrug met schutsluis. Strijensas dankt haar naam aan de schutsluis. Sassenaren noemen de vaak gerestaureerde brug liefkozend de ‘Oude Dame’. Een stukje verderop vind je de enig overgebleven luchtwachttoren van Zuid-Holland. Ooit maakte die onderdeel uit van een landelijk netwerk van meer in totaal 130 luchtwachttorens. Die in Strijensas is de laagste van Nederland. Het historische verdedigingswerk staat aan de Mariapolder.

Museum Land van Strijen

Museum Het Land van Strijen. Foto: Open Monumentendag

In Strijense Kerkstraat staan twee monumentale gebouwen naast elkaar: de Sint Lambertuskerk en Museum Het Land van Strijen. Laatstgenoemde is een historische smederij. Dit pand is na de restauratie weer als ambachtelijke smederij ingericht. Tijdens Open Monumentendag kun je zien hoe de smid zijn werk doet en wat hij rondom het vuur allemaal voor gereedschap heeft liggen. Op de zolder kun je een duik in het lange verleden van Strijen vinden met bijzondere archeologische vondsten. Neem je vanuit de smederij de trap naar beneden, dan kom je terecht in een historisch ingericht huisje met onder meer een bedstede. Ook is er een bibliotheek met meubilair uit het vroegere raadhuis aan de Kerkstraat.

Mariënhof

Marienhof Westmaas Hoeksche Waard
Marienhof Westmaas.

Ook zeker een bezoek waard: de Mariënhof in Westmaas. Dit is het oudste huis in de Hoeksche Waard. Het Rijksmonument wordt momenteel in oude luister hersteld. De stal van het boerenbedrijf stamt uit 1750, het herenhuis zelf uit 1597! Daar zit ook de winkel van Weiderund, waar je weiderundvlees van eigen koeien kunt kopen. Tijdens Open Monumentendag kun je activiteiten doen waarbij de opbrengst ten goede komt aan de renovatie van de Mariënhof, zoals spijkerbroek hangen en boerengolf. Ook kun je een drankje doen op het boerderijterras.


Meer over Weiderund Mariënhof ontdekken?

Weiderund Mariënhof boerenbedrijven

Vandaag gesloten

Smidsweg 18, Westmaas

Bekijk meer:boerenbedrijven

Lees ook:

Dit is waarom de molens in de Hoeksche Waard in de rouwstand staan

Het is je misschien al opgevallen dat bij molens in de Hoeksche Waard de onderste wiek een stukje na...

Trouwen in de Hoeksche Waard? Dit zijn alle officiële trouwlocaties

Op zoek naar een trouwlocatie in de Hoeksche Waard? Dan heb je heel wat te kiezen! Er zijn liefst 22...

Klaar voor augustus? Komende maand barst de Hoeksche Waard van de leuke evenementen

Zo! Vanaf nu is heel augustus voor jou volgepland! Komende maand barst het eiland namelijk van de le...
Page 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.