Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nostalgie! Streekbusmuseum Hoeksewaard geeft deze oude bussen nieuwe toekomst

Door Jasper van Everdingen 13 februari 2020

We zijn allang weer gewend aan de moderne, witte bussen van Connexxion. Zie je toch zo’n gele klassieker rijden, met die ronde achterlichten en bordeauxrode leren banken, dan is het er waarschijnlijk één van streekbusmuseum Hoeksewaard is. Samen met een groep vrijwilligers zorgt eigenaar Kevin Strijker ervoor dat afgedankte, nostalgische streekbussen een nieuwe toekomst krijgen. Hij vertelt over zijn wagenpark. 

De collectie van het streekbusmuseum telt vier oldtimers die allemaal van hetzelfde type zijn als de bussen die in diensttijd door de Hoeksche Waard reden. Daarbij zijn het allemaal klassiekers van busbouwer Den Oudsten. Dit omdat het bedrijf bekend stond voor degelijke bussen en een rijke geschiedenis kende.

Tekst gaat onder de foto verder.

De 8910 tijdens de viering van het 50 jarig bestaan van de standaard streekbus in Zwolle in juni 2017. Foto: Streekbusmuseum Hoeksewaard

NZH 8910 Daf – Van Hool

Strijker: ,,Onze 8910, een zogeheten standaardstreekbus, komt uit 1980 en is daarmee onze oudste bus. Na diensttijd kwam hij in bezit van iemand die er een camper van wilde bouwen. Zover kwam het gelukkig niet. Later heeft de ANWB de bus nog voor de Roparun gebruikt, tot wij de 8910 in 2015 in bezit kregen.”

,,We hebben hem oppervlakkig gerestaureerd en gecompleteerd. Na drie jaar met de bus gereden te hebben, is de bus nu opnieuw toe aan een grote restauratie en is daarom momenteel niet inzetbaar. Het is de enige complete Van Hool standaardstreekbus op Nederlandse bodem. Dat moeten we koesteren.”

Tekst gaat onder de foto verder.

De 9274 op de Rustenburgstraat in Puttershoek. Foto: Streekbusmuseum Hoeksewaard

Westnederland 9274 Daf- Den-Oudsten

De tweede standaardstreekbus die het museum in bezit heeft, is de Westnederland Den Oudsten 9274 uit 1982. Na zijn diensttijd is de bus door Veilig Verkeer Nederland jarenlang gebruikt als promotiebus. De bus werd ontdaan van zijn interieur en kreeg een blauwe kleur. In 2016 droeg VVN de bus over aan het museum.

,,Wij hebben de bus zijn gele kleur teruggegeven en weer helemaal compleet gemaakt. Onder meer met het volledige interieur van een kapotte bus in het safaripark in Hilvarenbeek. Vanaf de viering van 50 jaar standaardstreekbus in 2017 hebben wij hem officieel als museumbus in gebruik genomen.”

Tekst gaat onder de foto verder.

De DVM 4601 op de dag van de overdracht naar het museum. Binnenkort is de bus weer in zijn originele gele jasje. Foto: Streekbusmuseum Hoeksewaard

DVM 4601 Daf Den Oudsten B88

De Den Oudsten B88 is in 1988 de opvolger van de standaardstreekbus. ,,Er zijn er maar 1244 van afgeleverd.” Na diensttijd bij DVM (Drentse vervoer Maatschappij) kwam de bus terecht bij een dierenartsenpraktijk, dat hem veranderde in een mobiele dierenartsenpraktijk.

In mei 2019 werd de bus geschonken aan het museum, waarop direct een start gemaakt werd met de completering en restauratie. Gehoopt wordt dat er eind 2020 weer een prachtige, unieke bus van gemaakt is. Van dit type zijn er nog slechts drie over, waarvan het busmuseum de enige rijvaardige heeft.

Tekst gaat onder de foto verder.

De 8073 bij het Limbugsbusmuseum. Sinds december 2019 is de bus in bezit van streekbusmuseum Hoeksewaard. Foto: Streekbusmuseum Hoeksewaard

Hermes 8073 Den Oudsten Alliance B95

Het jongste exemplaar van het busmuseum is de Hermes 8073 uit 2000. Het is ook het laatste productieve model van Den Oudsten. De B95 werd tot het faillissement in 2002 gebouwd. ,,Aangezien dit type van dezelfde leeftijd ook in de Hoeksche Waard heeft gereden, vonden wij het erg leuk deze bus op te nemen in onze collectie. Ook omdat van dit type er nog maar een handjevol bestaan. En dat worden er steeds minder.”

Het busmuseum

Het busmuseum heeft helaas nog geen te bezoeken ruimte, vertelt Strijker. Wel wordt gedacht aan een open dag. De bussen staan opgeslagen op diverse locaties en zijn te huur voor bijvoorbeeld trouwerijen en rondritten. Met de opbrengsten kan het museum, dat draait op de hulp van vrijwilligers met allemaal een passie voor de nostalgische streekbus, voorzien in onder meer stalling, onderhoud en restauratie. Voor meer informatie kun je een mail sturen naar [email protected] of bellen met 078-8423780.

Lees ook:

kek oud-beijerland koffiezaakje lunch

10 x betekenis van opvallende bedrijfsnamen in de Hoeksche Waard

Je moet creatief zijn om op te vallen als ondernemer, en dat begint al door een opvallende of gekke ...

5 x ketens die vroeger een winkel in de Hoeksche Waard hadden

In de loop der jaren hebben veel ondernemers geprobeerd een vestiging in de Hoeksche Waard te openen...

adv.