Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Beleef het en Eet het gaat weer van start: ‘Laten zien wat je doet als boer is in 2020 belangrijker dan ooit’

Door Rosanne Buitendijk 31 juli 2020

Het is weer oogsttijd en dat betekent dat je vanaf zaterdag 15 augustus ook weer zelf je groenten en aardappelen kunt oogsten bij boer Martin de Ruiter van Beleef het en Eet het in Strijen. We belden met Martin en spraken over afstand houden in de polder en de aardappelverkoop aan huis.

Gaat het dit jaar nog anders dan anders?

Martin: “Dat vragen heel veel mensen, maar onze percelen zijn zó groot, dat regelt zichzelf. We hebben nooit meer dan honderd mensen tegelijk op het land. Afstand houden lukt dan prima. We zetten wel de strobalen bij de frietkraam wat verder uit elkaar en zullen mensen erop wijzen om vooral afstand te houden van anderen. Maar je zit hier middenin de polder: ik voorzie echt geen problemen.”

Wat kun je dit jaar allemaal oogsten?

“We hebben meer groentes dit jaar. Voor het eerst hebben we bijvoorbeeld pompoenen en we hebben ook sperziebonen. Door een overschot aan sperziebonen is dit hele idee zes jaar geleden ontstaan. Het leek ons dus wel mooi om ook weer eens wat sperziebonen te zaaien. Helaas zijn de hazen er ook dol op, dus het gaat nog niet zonder slag of stoot. Verder hebben we ook rode en witte kool, uien, bieten, wortelen…”

‘Wij hebben het voorrecht dat we consumenten kunnen uitleggen en laten zien wat we doen’

Hoe gaat het met de aardappelen?

“We zijn in mei en juni gigantisch geholpen door alle particulieren die bij ons aan huis aardappels kwamen kopen. Dat heeft ons echt van een financiële strop gered. Omdat de horeca gesloten was, was er ook nauwelijks vraag naar (friet)aardappelen. Er wordt ontzettend enthousiast op gereageerd en dat was zó leuk. Daarom hebben we besloten dat zodra de nieuwe oogst er is – waarschijnlijk begin oktober- om weer te starten met verkoop aan huis. Dat klantencontact is super fijn. Wij hebben het voorrecht dat we op deze manier consumenten kunnen uitleggen wat we doen en waarom. Want als je de kranten leest, hebben de boeren het altijd gedaan. De toon in Nederland is zo negatief. Wij draaien dat graag om en laten zien wat we doen. Dat is in 2020 misschien wel belangrijker dan ooit.”

Behalve voorlichter ben je zelf ook nog gewoon boer. Heb je nog wel tijd voor je eigen gewassen?

“Voor het eerst in dertig jaar heb ik deze week niet zelf op de combine gezeten, maar heb ik het uitbesteed aan een loonwerker. Langzaam maar zeker moet ik dat wat vaker gaan doen. Ik loop al veertig jaar mee in de akkerbouw. Dit werk kan ik bijna met mijn ogen dicht doen. In het voorjaar loop ik door mijn land, pak een hand grond en voel of het al tijd is om te zaaien. Van een project als Beleef het en Eet het krijg ik heel energie. Dat moet ook wel, want anders houd je het niet vol om drie maanden achter elkaar zonder vrije dagen te werken. Aan het eind van een seizoen moeten mijn vrouw en ik ook echt afkicken. Zodra we niet meer leuk vinden, stoppen we direct. Het plezier is voor ons het allerbelangrijkste, want rijk worden we er niet van. Maar we vinden dit wel het allerleukste om te doen en dat is het belangrijkst.”

Vanaf 15 augustus kun je elke zaterdag en zondag zelf je groenten oogsten bij Beleef het en Eet het. De adresgegevens vind je hieronder.


Meer over Beleef het en Eet het ontdekken?

Beleef het en Eet het boerenbedrijven

Groot Cromstrijensedijk 17a, Strijen

Bekijk meer:boerenbedrijven

adv.