Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo houd je je huisdier vrij van vlooien en teken: deze dierenwinkel geeft tips

Aangeboden door Dierenspeciaalzaak Koko 6 juni 2020

Het kan zomaar zijn dat je bij je hond of kat een teek, vlo of luis ontdekt. Vervelend voor je huisdier, maar ook voor jezelf. Maar welke middelen om vlooien, luizen en teken te bestrijden zijn er nu precies? En wat doe je als je toch een teek ontdekt bij je huisider? Dierenspeciaalzaak Koko vertelt je alles wat je moet weten.

Wie ooit op zoek is geweest naar anti-teken-, -luizen en -vlooienmiddelen voor zijn hond of kat, weet dat er veel verschillende producten te koop zijn. Soms zie je door de bomen het bos niet meer.

Drie methodes

Roelof Korpershoek van Dierenspeciaalzaak Koko licht toe dat er drie methodes zijn om je huisdier te beschermen. “De meest gebruikte is via een pipet”, vertelt hij. “Daarmee breng je het ontvlooiingsmiddel direct op de huid aan. Dat heeft even tijd nodig om in werking te treden, maar zorgt wel voor een langdurige werking. Belangrijk is wel om de behandeling regelmatig te herhalen.”

Optie twee: tabletten. Roelof: “Zo’n ‘kuur’ via tabletten werkt wat minder lang, soms maar een paar dagen. Het voordeel daarvan is wel dat deze al na zes uur in werking treden. Dit kan slim zijn als je huisdier bijvoorbeeld mee op vakantie gaat. Dan zorg je voor tijdelijke bescherming.”

De derde optie is een halsband, die de werkzame stof afscheidt. “Ook dit beschermt over het algemeen gedurende een wat langere periode.” Welk middel voor jouw huisdier het beste is? Daar helpt het team van Dierenspeciaalzaak Koko je graag bij.

Een greep uit het assortiment van middelen tegen teken en vlooien. (Beeld: Dierenspeciaalzaak Koko)
Een greep uit het assortiment van middelen tegen teken en vlooien. (Beeld: Dierenspeciaalzaak Koko)
De mand- en tapijtspray is heel de maand juni in de aanbieding. (Beeld: Dierenspeciaalzaak Koko)

Preventie

Regelmatig een ontvlooiingsmiddel te gebruiken werkt preventief. Wat gebeurt er dan eigenlijk als je dier toch door een teek of vlo wordt gebeten? “In principe is het zo dat een teek of vlo doodgaat zodra hij zich in het lichaam van de hond of kat wil vastbijten”, vertelt Roelof. “De vlo of teek zal dan vanzelf uit de vacht vallen, mits je op tijd begonnen bent met het gebruiken van een middel. Als dat nog niet het geval is en je huisdier loopt dan een teek op, dan ben je te laat. Dan zul je de teek handmatig moeten verwijderen.”

Teek verwijderen

Voor het verwijderen van teken verkoopt Dierenspeciaalzaak Koko speciale tekentangen. Daarbij is belangrijk dat je de teek goed bij de kop beet pakt en de tang niet teveel draait. “Lichtjes kantelen is genoeg”, vertelt Roelof. “Juist niet teveel wrikken en draaien, dat vergroot het risico dat de kop afbreekt en er een gedeelte van de teek blijft zitten.”

Luizen of vlooien bestrijden

Heb je geen ontvlooiingsmiddel gebruikt en heb je vlooien of luizen geconstateerd bij je huisdier? Vervelend natuurlijk, maar zelfs dan hoef je niet te wanhopen. Al zijn er dan wel iets uitgebreidere maatregelen nodig. “Gebruik dan een vlooienkam en gebruik anti-vlooienspray. Zo’n spray doodt ook de larven van vlooien.” Goed om te weten: de anti-vlooienspray (van het merk Bolfo) is de hele maand juni in de aanbieding: twee spuitbussen voor € 19,95 in plaats van € 13,70 per spuitbus.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dierenspeciaalzaak Koko. Meer over Dierenspeciaalzaak Koko ontdekken?

Dierenspeciaalzaak Koko dierenverzorging

Gesloten09:00 - 17:00

Randweg 19, Oud-Beijerland

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.