Worm-alarm! Dit is waarom er zoveel regenwormen op straat liggen

Door Rosanne Buitendijk 16 maart 2019

Is die invasie van regenwormen jou ook al opgevallen? Tuinen en fiets- en wandelpaden liggen bezaaid met deze kruipende beestjes. Still alive en soms hartstikke dood. Waar komen ze opeens vandaan?

Hoeveel heb jij er al platgestampt of overreden? Het is een enorme uitdaging om op de fiets of lopend geen worm te raken. Wij hebben al de nodige capriolen uitgehaald om alleen de tuin uit te komen zonder er één plat te stampen. Het zijn óók gewoon levende Hoeksche Waardse wezens en daarnaast: ze zijn heel handig voor onze bodem!

Foto's: indebuurt

Harde werkers

Volgens Nature Today zijn regenwormen te zien als ze na een regenbui naar het bodemoppervlak kruipen en bij het spitten in de tuin. Regenwormen behoren tot de reuzen van het bodemleven: de zogenoemde macrofauna. Onder de grond zetten ze met elkaar een grote hoeveelheid bodem om. En dat is goed voor onze grond.

Regenwormkaart

Ben je benieuwd hoeveel regenwormen er in onze stad voorkomen ten opzichte van andere Nederlandse steden? Dan kun je deze handige regenwormkaart van Atlas Natuurlijk Kapitaal bekijken. Dan zie je hoeveel wormgemeenschappen er naast alle andere dieren en mensen in onze stad wonen. En dat zijn er toch meer dan gemiddeld!

Meer dan één

In Nederland komen er gemiddeld 206 regenwormen per vierkante meter bodemoppervlak voor. Dit zijn er zoveel dat ze niet alleen veel werk met elkaar kunnen verrichten maar ook met een regenbui met z’n allen tevoorschijn komen. En als je denkt dat elke regenworm hetzelfde is: in Nederland zijn ongeveer 25 soorten.

Lees ook:

Jon Snow is geen typische huiskat en kan maar moeilijk een baasje vinden

In De Dierenstee wachten momenteel twee katers met een vrij pittig karakter op een nieuw thuis. Beid...

Beetje vroeg: de pollen vliegen door de lucht in de Hoeksche Waard

Bizar! We gingen even zwerfafval opruimen en dit is hoeveel troep we vonden

Meer over

Dieren Weer

adv.