Mag dat: autorijden met een hond los naast je in de auto?

Door Rosanne Buitendijk 6 december 2018

Al toerend door de Hoeksche Waard is het ons al vaak opgevallen: wij Hoeksche Waarders nemen onze trouwe viervoeters graag mee op pad. Terwijl we de zoveelste hond zagen die vrolijk op de bijrijdersstoel zat te kwispelen, vroegen we ons af: mag dat eigenlijk wel? Moet een hond in de gordel en kun je een boete krijgen als je hond niet ‘vast’ zit? Wij zoeken het antwoord op.

Veiligheid boven alles. Je kunt niet meer in een auto stappen en zonder gordel wegrijden, want dan begint er een irritant alarm te piepen. Auto’s kunnen zelf remmen. En wie heeft er niet een supersonisch, ultraveilig kinderzitje voor het nageslacht in de auto?

Geen specifieke regels

Maar als het aankomt op honden in de auto, dan zijn we een stukje lakser. Voor honden in de auto gelden in Nederland geen specifieke regels. Een hond in de auto mag alleen niet leiden tot gevaarlijke situaties of verkeershinder. Landen om ons heen zijn daar een stukje strenger in: in België mag je hond niet voorin zitten, zelfs niet gezekerd aan een tuigje. In Duitsland mag een hond alleen vervoerd worden in een tuigje, bench of in de achterbak achter een rek.

Toch boetes

Toch worden er weleens boetes uitgedeeld aan bestuurders met honden los in de auto. Dit gebeurt dan omdat de agent het een gevaarlijke situatie vindt. Die boete kan aardig oplopen: tot wel €230 omdat je als bestuurder gehinderd wordt.

Wat wel veilig is

Een hond los in de auto kan heel gevaarlijk zijn. Voor het dier, en voor jou. Als je plotseling moet remmen, stuitert de hond door de auto. Daarom is het altijd slim om je hond veilig te vervoeren. De ANWB testte eerder dit jaar trouwens heel wat hondentuigjes en benches voor in de auto op veiligheid. Veiligheidstuigjes blijken helemaal niet zo veilig te zijn. Wat dan wel? De duurste optie natuurlijk: een metalen bench. Maar dat is altijd nog goedkoper dan die boete die je kunt krijgen.

Lees ook:

Let op je gaspedaal: de verkeersboetes gaan in 2019 omhoog

De hoogte van de verkeersboetes in 2019 zijn bekend en verrassing: door rood rijden, te hard rijden ...
huurhuis-parkeren-in-voortuin-parkeerplaats-straat-huizen-woningen-woonwijk

Mag dat: een parkeerplaats maken van je voortuin?

Er is niets zo irritant als geen parkeerplaats vinden in de buurt van je huis. Wat zeggen we: we vin...
bellen appen op de fiets mobiel

Appen en bellen op de fiets mag straks niet meer

Al fietsend een appje sturen of nog even een telefoontje opnemen: Vanaf zomer 2019 is het ook verbod...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.