Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Aan deze dingen moet je denken voordat je een huisdier neemt

Aangeboden door Dierenspeciaalzaak Koko 17 september 2019

Een pluizig konijn, een makkelijke vis, een knuffelige cavia: hartstikke leuk, een huisdier. Maar het wordt een stuk minder leuk als je er eigenlijk niet zoveel tijd voor hebt. “Een huisdier nemen is echt niet niks. Je moet er voor thuis blijven, je hebt een zorgtaak. Een goudvis kan wel 35 jaar worden. Weet waar je aan begint,” zegt Myriam van Dierenspeciaalzaak Koko.

Je kent het wel: kindlief wil zó graag een cavia en na een poos zeuren gaat de ouder overstag. “Maar je moet het als ouders zelf ook écht leuk vinden. Want in de praktijk komt de verzorging vaak op de ouders aan. Hok schoonmaken, voer kopen, naar de dierenarts… je moet niet onderschatten wat er allemaal bij een huisdier komt kijken. Begin eens met een speelgoeddier dat je in leven moet houden. Als dat lukt, heb je ook genoeg discipline voor een huisdier,” tipt Myriam, die in haar winkel ook dagelijks dit soort adviezen geeft.

Speciale aandacht voor huisdieren

Zo is een hamster bijvoorbeeld echt een nachtdier die overdag veel slaapt. “Die rust overdag moet je ze gunnen. ’s Nachts worden ze actief en ja: dan kunnen ze jou uit je slaap houden. Als ‘ie schrikt, kan een hamster bijten. Dan is ‘ie ineens niet meer zo leuk. En zelfs een ‘makkelijke vis’ heeft spullen nodig. Een kleine vissenkom is niet meer van deze tijd, een aquarium is veel beter. Maar daar komt ook weer meer onderhoud bij kijken.”

Een knaagdier moet je verzorgen, schoonhouden, de vacht verzorgen, nagels knippen, genoeg voer, hooi en iets te knagen geven. Knaagdieren die buiten zitten moet je beschermen tegen wormen en vliegen. En hoe het zit het ook alweer: zijn konijnen nu gezelschapsdieren en kun je er daarom beter twee nemen?

Eén of twee konijnen

Myriam: “Dat is wel het advies. Maar een konijn dat binnen zit, in huis mag rondlopen, echt onderdeel van het gezin is en veel aandacht krijgt, is echt niet slecht af. Zit een konijn vooral buiten in een hok en haal je ‘m er maar af en toe uit, dan vereenzaamt hij wel. Dan zijn twee konijnen zeker beter. Maar ze hebben ruimte nodig, dus zorg voor een groot hok met een goede bodem.”

Wees voorbereid

Oké, nu klinkt het bijna alsof je geen huisdier zou moeten willen. Dat is ook weer niet zo. Als je dol bent op je dier, heb je dit soort dingen natuurlijk allemaal voor ‘m over. Laat je wel even goed voorlichten wat er allemaal bij de verzorging van jouw huisdier komt kijken. Bij Dierenspeciaalzaak Koko kun je altijd terecht voor advies én nazorg.


Meer over Dierenspeciaalzaak Koko ontdekken?

Dierenspeciaalzaak Koko dierenverzorging

Gesloten09:00 - 17:00

Randweg 19, Oud-Beijerland

Bekijk meer:dierenverzorging

adv.