De Hoeksche Boerin: ‘Het is een zwaar jaar om een goede suikerbiet te produceren’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 12 mei 2019

Gastblogger De Hoeksche Boerin maakt zich zorgen om de suikerbieten. Terwijl de blaadjes van de bietenplant net boven komen, is er al schade te zien. Het is dit jaar een zwaar jaar voor de biet, vertelt gastblogger De Hoeksche Boerin.

Een van onze gewassen zijn suikerbieten. Die groeien van een klein zaadje naar een enorme biet van meerdere kilo’s. Begin dit jaar is er een verbod gekomen op het gebruik van neonicotinoïden. Een moeilijk woord voor een middel wat insecten dood. Het zaad van een biet zit in een coating van klei en tot vorig jaar een middel wat insecten doodt als zij daarvan eten. Dit middel was heel specifiek gericht tegen de insecten die in een vroeg stadium schade veroorzaken aan het bietenzaadje. Nu dit middel in Nederland niet meer gebruikt mag worden, was het bij ons al bekend dat we goed op onze bieten moeten letten.

Het bietenveld.

Schade

Toen drie weken terug de eerste bieten boven kwamen, betrad ik het perceel met bieten en ging op mijn knieën de rijtjes af. Wat mij opviel was dat niet alle blaadjes mooi groeiden. Sommige waren helemaal gekruld, anderen hadden een gaatje in het blad. Na overleg met onze adviseur van CZAV, bleek dat onze bieten al last hebben van luizen en aardvlooien. Om grotere schade te voorkomen, werd er een eerste bespuiting uitgevoerd.

Tegenstrijdig

Het voelt zo tegenstrijdig. We willen juist met gewasbeschermingsmiddelen minderen, maar we willen ook geen grote schade aan de gewassen hebben. Het middel wat wij geadviseerd kregen, heeft een zeer breed werkingsspectrum. Dit middel moet volvelds gespoten worden en komt dus niet alleen bij het zaadje terecht, zoals dat bij de coating gebeurde. Doordat het volvelds gespoten wordt en een breed werkingsspectrum heeft, worden er dus ook andere insecten dood gespoten die wellicht helemaal niet schadelijk hoeven te zijn voor een suikerbiet.

Dit voelt ook voor ons heel tegenstrijdig. Daar waar wij al jaren bezig zijn met het steeds verduurzamen van onze teelten, gaan we hier mee weer sprongen achteruit. En dat is heel erg jammer.

adv.