De Hoeksche Boerin: ‘Met deze nieuwe regels moeten we dit jaar weer rekening houden’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 14 april 2019

Wat kan er veel gebeuren in 2 weken tijd! In mijn vorige blog schreef ik nog dat alleen onze tarwe en uien in de grond zaten. Nu 2 weken verder zitten er ook al weer een groot deel van onze aardappelen in de grond en zijn onze bieten gezaaid. We moeten dat dit jaar wel weer volgens nieuwe regels doen…

Normaal gesproken zaaien wij onze bieten zelf. Maar omdat wij eens wilden zien wat rijenbemesting kan doen bij bietenzaaien, hebben wij onze bieten laten zaaien door Loonwerkbedrijf Breure. De omstandigheden waren prima. Voordat de bieten gezaaid konden worden, is het land opgereden. Je maakt zo het zaaibed al mooi los, zodat het zaadje niet in een harde grond wordt gezaaid.

Geen coating meer

Qua bietenzaad zijn wij er sinds dit jaar flink op achter uit gegaan. Het is sinds 2019 namelijk verboden om bietenzaad te gebruiken met een insecticiden coating, een zogenoemde neonicotinoïden. In bieten is het wel jammer dat deze toelating is komen te vervallen. Het was namelijk een minimale hoeveelheid en alleen de coating werd opgenomen door de plant. Hierdoor werden enkel de insecten die in de biet prikten of vraten bestreden. Goed voor natuurlijke vijanden dus. De reden waarom dit is komen te vervallen is omdat het schadelijk zou zijn voor vogels. Alleen moeten vogels er kilo’s van eten, willen zij hier echt schade van onder vinden. De bieten worden onder een laagje van 2 centimeter grond gezaaid en liggen dus nooit open en bloot op de akkers. Het is niet anders.

Aardappelen en bemesting

Ook de eerste aardappelen zitten weer in de grond. Wij wachten nog op pootgoed, dus we kunnen nog niet alles poten. Ook met het aardappels poten geven wij een bemesting mee. Deze bemesting wordt direct bij de knol in het bed gespoten. Tegenwoordig zijn er ook grote combinaties die tijdens het poten, ook direct de bedden kunnen freezen. Wij hebben zo’n combinatie niet en zullen als het droog blijft dit nog een keer moeten doen. Door de bedden te freezen, zorg je ervoor dat het bed waar de aardappelen in gaan groeien, groter gemaakt worden. Als een aardappel namelijk zonlicht ziet, wordt deze groen. Het is dus belangrijk dat zij in een stevig bed komen te zitten.  En soms kom je bijzondere dingen tegen op het land…

Deze drie kievitseieren leggen we even aan de kant!

Er is dus al weer mooi werk verricht de laatste weken. Het enige wat nu nog de grond in moet, is snijmaïs en knolselderij. Daarna is het een kwestie van onkruid verwijderen, de groei in de gaten houden en hopen op een mooi groeiseizoen!

Meer over

Column

adv.