De Hoeksche Boerin: ‘Een aardappel telen, dat kan toch iedereen?’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 28 april 2019

Ja, misschien is dat wel zo. Je stopt een aardappel in de grond en dan komen er vanzelf wel nieuwe aan….. Gastblogger De Hoeksche Boerin legt uit dat er toch wel wat meer bij komt kijken.

Voordat we aardappelen poten, willen wij weten hoe vruchtbaar de grond is. Dit laten we onderzoeken door middel van een grondmonsteronderzoek. Met de uitkomst van dit onderzoek gaan we aan de slag. Kalium is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel als je aardappelen wilt telen. Een te kort aan kalium levert meer kans op blauwgevoelige aardappelen. Dit zie je zodra je een aardappel doormidden snijdt en een blauwverkleuring ziet. De grond moet ook voldoende stikstof bevatten, want dat zorgt voor een goede opbrengst.

Keuren

Dan komt het pootgoed. Al het pootgoed wat uitgeplant wordt bij ons, is door de NAK goedgekeurd. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst keurt al het pootgoed op hun kenmerken.

Voordat wij het pootgoed uitplanten, krijgt iedere knol een behandeling met een breedwerkend knolbehandelingsmiddel. Omdat wij onze aardappelen onder het keurmerk PlanetProof willen telen, is het uiterlijk van de aardappel extra belangrijk. Door het pootgoed te behandelen krijgen de nieuwe aardappelen een beter uitziende huid.

Het komt heel nauw

Het tijdstip van het uitpoten is meestal omstreeks april. Veel vroeger is het vaak nog te koud en veel later heb je weer moeite met het rooien van de aardappel dat het dan te nat kan zijn. Het pootgoed wat we ontvangen is aan een bepaalde maat gebonden. Dit jaar hadden wij zeer grof pootgoed met een maat 45-50mm. Het nadeel van zo’n grove maat is dat het wel eens lastig te poten is. Maar dat viel dit jaar erg goed mee. Afhankelijk van de grootte van de knol bepaal je de plantafstand. Je hebt van te voren namelijk bepaald hoeveel hectare je wilt gaan poten en hoeveel kilo aardappelen je daarvoor nodig hebt.

Maar ook de afstand tussen de aardappelen speelt van groot belang. Hoe dichter je een aardappel naast de andere legt, hoe kleiner je nakomeling wordt. Als je dus frietaardappelen wilt telen, houd je de ruimte wat groter tussen de aardappelen. Wij hebben onze aardappelen, stamppotaardappelen, gepoot op een afstand van 36,5cm. Zo kunnen ze mooi uitgroeien tot een goede maat aardappel.

Bloemetjes

Het eerste wat straks zichtbaar wordt zijn de groene bladeren van de aardappel. De pootaardappel wordt ook wel de moederknol genoemd. Op het moment dat er bloemetjes in komen, gaat de moederknol voor nieuwe knolaanzetting zorgen. Aardappelen kunnen verschillende kleuren bloemen krijgen, wit, roze of paars. Afhankelijk van het vruchtvlees van de aardappel, kleuren de bloemetjes.

Beregenen

Een aardappel bestaat voor zo’n 81% uit water. Tijdens het groeiseizoen is het daarom belangrijk dat de aardappel voldoende vocht tot zich kan nemen. Afgelopen jaar hebben wij dan ook vele keren moeten beregenen.

Tijdens de teelt worden aardappelen regelmatig bespoten. Vooral phytophthora moet goed bestreden worden. Mocht je gewas hier last van hebben, dan moet je dit direct bestijden. Beter is om het te voorkomen!

Rooien

Afhankelijk van de duur van de groei, kan een aardappel gerooid worden. Dit gaat tegenwoordig met moderne machines. De aardappel wordt door middel van schijven uit de rug getild. Ze komen over een ketting waar de grond tussendoor valt en de aardappel wordt vervolgens naar de kiepwagen geleid. Er vallen altijd wel aardappelen op de grond en vaak zien wij ook mensen deze aardappelen rapen. Met deze aardappelen is ook helemaal niks mee, ze zijn enkel te klein gebleven. Wat mij betreft mogen deze best in een emmertje met je mee naar huis. Maar ik zou het wel netjes vinden als je dit eerst even van te voren vraagt.

Kortom, er komt toch best nog wel wat kijken bij het telen van een lekkere aardappel!

Lees ook:

De Hoeksche Boerin: ‘Met deze nieuwe regels moeten we dit jaar weer rekening houden’

Wat kan er veel gebeuren in 2 weken tijd! In mijn vorige blog schreef ik nog dat alleen onze tarwe e...
typisch-hoeksche-waardse-kost-gerechten

Typisch Hoeksche Waardse kost: van aardappels in karnemelk tot worst met stroop

We gaan al gelijk de mist in want we moeten natuurlijk zeggen: erpels met kernemelk. Wie heeft er ge...

Van koelcel naar kachel: dit gebeurt er met een aardappel voor ‘ie op jouw bord ligt

Die aardappelen of patat die jij gisteren op je bord had hè, daar is heel wat werk aan voorafgegaan....

adv.