Van koelcel naar kachel: dit gebeurt er met een aardappel voor ‘ie op jouw bord ligt

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 10 maart 2019

Die aardappelen of patat die jij gisteren op je bord had hè, daar is heel wat werk aan voorafgegaan. Onze gastblogger De Hoeksche Boerin heeft vorige week de aardappels afgeleverd en vertelt je wat er allemaal bij komt kijken. Eerst moeten ze in de koelcel, later komt er juist weer een kachel bij.

Het gehele jaar door kan je aardappelen kopen, maar in de winter kunnen wij geen aardappelen rooien. Het is daarom noodzakelijk dat wij onze aardappelen na de oogst kunnen bewaren. Het bewaren van aardappelen is nog een hele klus. Misschien vindt je het zelf ook wel moeilijk om je aardappelen thuis goed te bewaren. Voor je het weet groeit er vanalles uit de aardappel.

Rustig houden

Een aardappel leeft, dus ook tijdens de bewaring ademt het. Door de aardappel bij een lage temperatuur te bewaren wordt de ademhaling vertraagd en kun je de knol rustig houden. Maar als de temperatuur daalt, stijgt het gehalte aan reducerende suikers in de aardappel en dat beïnvloedt de bakkwaliteit. Het hangt van de bestemming van de aardappel af wat de beste bewaartemperatuur is.

Temperatuur

Kortgezegd zijn er drie soorten aardappelen:  tafelaardappelen, frietaardappelen en chipsaardappelen. Een tafelaardappel kan het beste bewaard worden op een temperatuur van 4 a 6 graden. Frietaardappelen worden het beste bewaard op een temperatuur van 6 a 8 graden. En voor chipsaardapelen is een temperatuur van 7 a 9 graden weer het beste. Bij ons liggen de aardappels sinds september vorig jaar in de koelcel, op 6 graden.

Blauwe aardappels

Omdat aardappelen gevoelig zijn voor vallen en stoten (dan worden ze blauw), is het belangrijk om de aardappel voordat ze opgeladen worden om naar hun eindbestemming te gaan, eerst weer hoger in temperatuur te krijgen. Omdat wij in korte tijd de temperatuur moesten verhogen, hebben wij er een kachel bij gezet.

Acht keer beregend

Vervolgens kunnen de aardappelen worden opgeschept en gaan zij naar de fabriek van de afnemer. Daar worden ze getarreerd. Er wordt dan een monster genomen en bekeken hoe de kwaliteit van de aardappel is. Wij hopen dat de kwaliteit goed zal zijn. Aangezien het vorig jaar een zeer droog jaar was, is dit het ras wat wij acht keer hebben beregend. Ik ben erg benieuwd wat het dit jaar weer gaat worden. Nog eventjes geduld, dan gaan onze aardappelen voor aankomend seizoen weer in de grond. Afhankelijk van het weer, hopen wij in april de aardappelen weer te gaan poten.

Lees ook:

Trudy hoeksche boerin zuid-beijerland

Hoeksche Boerin: ‘We gaan weer bijna naar buiten en dit is het eerst wat we dan doen’

Wanneer gaan de bieten en de aardappels weer de grond in? Wat gebeurt er in februari op de boerderij...
koeien hoeksche waard

Zie ze smullen! Deze koeien zijn dol op spruitjes [+VIDEO]

De Maasdamse koeienboer Arjan Steenhoek voert zijn koeien al dertig jaar lang spruitjes en aardappel...

Gastblog de Hoeksche Boerin: wat doet een boerin in de winter?

In het voorjaar, zomer en de herfst, zie je de boeren altijd druk bezig op het land. Maar wat doet e...
biologische-boerderij-landzicht

Boodschappen doen bij de boer: 7 fijne boerderijwinkels

Wil je je kaas, melk, groenten, vlees en eieren zo vers en puur mogelijk, dan haal je het direct bij...
boer-en-zus-quinoa-hoeksche-waard-toon-en-janna

Toon en Janna telen quinoa in de Hoeksche Waard: ‘Het is echt experimenteren’

Toon en Janna de Geus zijn broer en zus, of in dit geval: Boer en zus. Opgegroeid tussen de tarwe, a...

adv.