Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche Boerin: ‘De hazen bij onze suikerbieten leiden we af met wortelen’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 9 juni 2019

Onze gastblogger De Hoeksche Boerin houdt je op de hoogte van het wel en wee op het land. Nu alle gewassen zijn gezaaid, geeft ze een update hoe het met de bieten, aardappels en uien gaat. En welke creatieve oplossing ze voor ongenodigde gasten heeft…

Zo, is het alweer juni! De gewassen staan er tot nu toe gezond op. Eerder schreef ik al over de bieten, dat het dit jaar extra lastig is om een goede biet te telen. We hebben er vanaf het begin goed opgezeten qua bespuitingen. Dit was nodig omdat door het gemis van de neonicotinoïden op het zaad, we meer last hadden van luizen en andere insecten. Door deze extra bespuitingen uit te voeren, hebben we nu een mooi gewas op het land staan. Maar een grote hagelbui kan er voor zorgen dat het van het ene op het andere moment weer helemaal anders is, dus hopelijk vallen de buien mee.

Hazen afleiden

Wat wij wel zien is dat het aantal hazen groot is. Hele bietenplanten worden opgegeten door hazen. Daarom hebben wij rondom het perceel wortelen gelegd. Zodat ze hun buikjes vol kunnen eten van wortelen in plaats van onze kleine suikerbieten.

Beregenen

Onze uien staan er ook netjes op. Door de droogte van afgelopen weken, hebben wij er wel voor gekozen om deze te beregenen. De uien waren zichtbaar blij met het water. Door de warmte zijn ze de dagen daarna hard gegroeid. Vooralsnog zien de uien er goed uit. Wij hebben dit jaar voor het eerst plant uien, dus we hopen dat het een mooi product wordt.

Al enkele jaren telen wij snijmaïs. Het leuke hieraan is dat wij deze snijmaïs leveren aan een melkveehouder in Numansdorp. Zij weten exact waar het voer voor de koeien vandaan komt en wij maken weer een klant tevreden. Een mooie samenwerking, denk ik zo!

Last van klein eendje

Onze tarwe percelen hebben in het begin van hun groei last gehad van smienten. Dit kleine eendje kan voor veel schade zorgen. Als je goed in onze blokken kijkt, zie je dit nog steeds. Gelukkig hebben wij direct bij het vaststellen van deze schade melding gemaakt. Aan het einde van de teelt zal hier mogelijk een schade uitkering op volgen.

Het weerbericht volgen voor de aardappels

En dan onze aardappelen. Wij zijn gestart met het spuiten tegen phytophthora. Phytophthora is een waterschimmel die de aardappelziekte kan overbrengen. Deze ziekte is moeilijk te genezen en daarom willen wij dit voorkomen. Vooral nu het aardappelblad nog volop in de groei is, is het belangrijk om bespuitingen uit te voeren. Elk nieuw blad wat groeit en niet beschermd is, kan besmet raken. Daarom is het in deze periode belangrijk om goed naar het perceel te kijken en vooral ook het weerbericht in de gaten te houden. Hoge temperaturen, in combinatie met vocht, is een goede bron voor de waterschimmel om te groeien.

Bloemenranden

Het laatste gewas wat wij hebben zijn bloemenmengsels. Het is natuurlijk niet echt een gewas, en wij krijgen hier verder geen geld voor. Enkele kilometers aan bloemenranden komen bij ons in bloei. Het is nog niet helemaal zo ver, maar het zit er wel aan te komen. Door bloemenmengsels te zaaien hopen wij de bijenpopulatie te hebben om in stand te blijven. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de biodiversiteit en wij hopen dat de insecten die er in komen te leven er voor zorgen dat wij minder last hebben van luizen en andere plaagdieren.

Lees ook:

De Hoeksche Boerin: ‘Met deze nieuwe regels moeten we dit jaar weer rekening houden’

Wat kan er veel gebeuren in 2 weken tijd! In mijn vorige blog schreef ik nog dat alleen onze tarwe e...

De Hoeksche Boerin: ‘Het is een zwaar jaar om een goede suikerbiet te produceren’

Gastblogger De Hoeksche Boerin maakt zich zorgen om de suikerbieten. Terwijl de blaadjes van de biet...

De Hoeksche Boerin: Aardappels op het menu is zo gek nog niet en dit is waarom

Gastblogger De Hoeksche Boerin eet zelf ook heus niet elke avond aardappelen. Maar de afgelopen week...

Meer over

Column

adv.