Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche Boerin: Kun je als boerin wel op zomervakantie?

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 21 juli 2019

De zomervakantie is voor veel kinderen dit weekend gestart. Sommige zijn direct in de auto gestapt op weg naar een zonnige bestemming. Maar hoe zit dat eigenlijk als je boerin bent, stap je dan ook zomaar in de auto, op weg naar een warm oord, of komt er dan misschien nog iets meer bij kijken?

Nog voordat officieel de zomervakantie voor mijn twee kinderen begon, zijn wij al in de auto gestapt op weg naar Frankrijk. Omdat de zomerperiode voor ons een drukke tijd is qua oogsten, is het vrijwel onmogelijk om in juli, augustus en september weg te zijn. Daarom had ik een verzoek bij school ingediend om één week eerder al weg te mogen.

Nu kan het nog

Ik heb het voorrecht dat mijn vader nog hele dagen mee helpt op de boerderij en dat ik hierdoor dus gemakkelijker twee weken het bedrijf kan verlaten. Maar ook toen ik op vakantie was, ging het werk gewoon door. De aardappelen moeten gespoten worden, de aardappelen moeten beregend worden en zelfs zijn de eerste aardappelen al weer doodgespoten, waardoor als ik terug ben direct gestart kan worden met het rooien van de eerste rassen.

Zo deden wij het vroeger

Vroeger, toen mijn vader nog alleen op ons bedrijf zaten gingen wij in de zomervakantie ook wel op vakantie. We hadden dan de caravan drie weken in Zeeland staan. Mijn moeder was daar dan met de kinderen en mijn vader probeerde er altijd een weekje en de weekenden te zijn. De camping was dan ook op een uurtje rijden van huis, dat als er iets moest gebeuren, hij binnen een uur weer thuis kon zijn.

Oogstseizoen

Er bestaan ook wel bedrijven waar je mensen van kunt inhuren. Dat als je bijvoorbeeld ziek bent, of met vakantie wilt, er mensen zijn die je werkzaamheden over kunnen nemen. Gelukkig kunnen wij ook altijd nog een beroep doen op onze buren en collega boeren! Als het oogstseizoen is begonnen hebben we extra handen nodig. Wat is het dan toch fijn als er mensen zijn die willen helpen.

Het op vakantie gaan als boerin is dus even wat regelen, maar het voordeel is wel dat ons gewas buiten staat en de groei vanzelf door gaat!

Lees ook:

hoeksche boerin

De Hoeksche boerin: zie de bloemen eens bloeien op onze akkers

Als je momenteel langs de akkers rijdt, zie je prachtige groene velden. In sommige percelen zien we ...
eenvandaag

De Hoeksche Boerin: Een halve dag in de weer voor vijf minuten op televisie

De Hoeksche Boerin maakte afgelopen week haar televisiedebuut en vertelt je wat er allemaal gebeurde...

Gastblog de Hoeksche Boerin: wat doet een boerin in de winter?

In het voorjaar, zomer en de herfst, zie je de boeren altijd druk bezig op het land. Maar wat doet e...

Meer over

Column

adv.