Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche boerin: ‘In de winter is het puzzelen welke gewassen op welke percelen komen’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 12 januari 2020

Ik krijg met enige regelmaat de vraag wat je als boerin nu precies in de winter doet. Ik kan je vertellen dat het in de winter allemaal even een tandje langzamer gaat. De druk is van de ketel en het is toch wel even nodig om weer een beetje bij te tanken. Nu alle feestdagen achter de rug zijn, is het ook weer zaak om alles voor het nieuwe teeltjaar op een rijtje te zetten. Welk gewas komt op welk perceel?

Met welke nieuwe eisen krijgen we dit jaar te maken? Moeten er nog machines worden gekeurd? Welke percelen moeten er bemonsterd worden? Verandert er nog iets aan de certificering? Welke machines staan op de nominatie om vervangen te worden? Allemaal vragen waar we mee bezig zijn deze dagen.

Verschil in de grond

De eerste vraag is wel beantwoord. Ik weet op welk perceel welk gewas komt te staan. Daarnaast zijn we met onze afnemers in gesprek geweest om de rassen te bespreken van onze aardappelen. We gaan nu voor ieder ras het juiste perceel kiezen. Je denkt misschien dat ieder stukje grond er wel geschikt voor zou zijn. Maar toch hebben wij verschillen in zwaarte van de grond. Wij hebben op ons bedrijf goede kleigrond, maar ‘achterop’ is de grond toch wel een tikkeltje zwaarder dan ‘voorop’. Aangezien wij delicatesse aardappelen telen, houden we qua grondsoort goed rekening met welke rassen wij waar gaan poten.

Wachten tot het voorjaar

Het pootgoed is besteld, dus is het nu wachten tot de grote big bags worden afgeleverd. Meestal is dit begin maart. Heerlijk vooruitzicht, dan wordt het weer voorjaar. Dan worden de dagen zichtbaar langer en stijgt de temperatuur. Ik heb er zin in!

Lees ook:

hoeksche boerin

De Hoeksche Boerin: ‘Een aardappel telen, dat kan toch iedereen?’

Ja, misschien is dat wel zo. Je stopt een aardappel in de grond en dan komen er vanzelf wel nieuwe a...
la plus belle

Zo voorkom je gebarsten lippen, een schrale huid en meer: 5 x wintertips van La Plus Belle

Het is weer de tijd van het jaar waarin winterse kwalen de kop op steken. Hoe bestrijd je gebarsten ...
lucht polder hoeksche waard

Schoner dan Rotterdam, maar viezer dan Moerdijk: zo is de luchtkwaliteit in de Hoeksche Waard

We wonen dan wel in een prachtig mooi polderlandschap, maar met de luchtkwaliteit is het niet best g...

adv.