Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche boerin: ‘De temperaturen zijn extreem hoog, maar we hebben toch wat werk kunnen verzetten’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 9 augustus 2020

De maand Augustus is aangebroken. De temperaturen zijn extreem hoog, maar we hebben al lekker wat werk kunnen verzetten.

Rap tempo

Welke gewassen zijn allemaal al geoogst? We hebben al tarwe kunnen dorsen. In eerste instantie twijfelden we of het al ver genoeg rijp was. Maar toen de combine in het land stond en we onze eerste rondjes hadden gereden, was het de perfecte timing. Leek de tarwe oogst vroeger wel dagen te duren, tegenwoordig gaat het met de brede machines in een rap tempo en in een avondje hadden we het gehele perceel af.

Schilvaste aardappelen

Al snel konden we starten met de oogst van onze aardappelen. Ze hadden iets langer dan drie weken nodig om hun schil dusdanig vast te krijgen, dat het gerooid kon worden. Het schilvast worden is belangrijk voor de bewaring van aardappelen. Aangezien de consument het gehele jaar door aardappelen wil eten, is het dus belangrijk dat in ieder geval de schil goed stevig is.

Uien rooien

Het perceel met uien is ook al een tijdje klaar om geoogst te worden. Afgelopen woensdag had ik dan ook een afspraak staan om ze te laten rooien. Zoals ik al eerder heb verteld, laten we dit doen door de loonwerker. Je probeert ruim van te voren aan te geven wanneer je wat gedaan wilt hebben. Maar ondertussen weten we allemaal dat het niet altijd gaat zoals je dat van te voren zou willen. Zo ook met deze uien. Om de uien te kunnen rooien, moet de grond een beetje vochtig zijn. Aangezien het begin deze week wat zou regenen, was woensdag een prima dag om ze te rooien. Daarna moeten ze namelijk nog enkele dagen op het land blijven liggen, zodat ze kunnen drogen. Pas daarna worden ze opgeladen, in kisten gezet en gaan ze naar de afnemer.

Wachten op een buitje

Maar helaas is er van dit alles nog niets gedaan. De uien staan nog steeds op het land en zijn nog niet geoogst. De reden daarvan is de zeer warme dagen die in het verschiet liggen. Wat de kans op schimmels vergroot. Daarom kan je ze beter nog met de wortels vast hebben staan, dan al gerooid. Het is nu dus opnieuw wachten op een buitje regen en koelere dagen.

adv.