Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Hoeksche boerin: ‘De bietencampagne begint deze week alweer’

Door Trudy Schoenmakers-de Jong 20 september 2020

Het oogstseizoen is nog in volle gang. Nog lang niet alle aardappels zijn al uit de grond, terwijl de bietencampagne ook al bijna begint. De Hoeksche boerin vertelt waar zij deze weken mee bezig is.

Wij hebben verschillende rassen aardappelen en deze op verschillende momenten goed om gerooid te worden. Daardoor loopt ons seizoen voorlopig nog even door. Zo wachten wij nu weer op een bui met regen, want momenteel is het te droog om te kunnen rooien. Afgelopen week heb ik nog een perceel met aardappelen dood gespoten. Dus ook in oktober gaan wij nog aardappelen rooien. Deze week hebben wij ook weer een rasaardappelen afgeleverd. Misschien heeft u ze afgelopen week wel zien liggen, want onze aardappelen waren afgelopen week in de ‘actie’ bij de supermarkt.

Bietencampagne

Onze suikerbieten zijn de laatste weken hard door gegroeid. Aankomende week gaat de bietencampagne alweer van start. Wij mogen zelf aangeven wanneer je de bieten wil leveren aan de fabriek. Er is namelijk een strenge planning nodig om alle bieten op de juiste tijd in de fabriek te krijgen. Vorige week hebben wij de definitieve datum door gekregen waarop onze bieten ‘aan de hoop’ moeten liggen, zoals dat genoemd wordt. Dat betekent niets anders dan dat de datum is waarop de bieten gerooid zijn en dat ze geladen kunnen worden om naar de fabriek te worden gebracht.

Zelfs ’s nachts laden

Wij leveren onze bieten in twee keer. De bieten liggen na het rooien bij ons op het erf. De fabriek draait 24/7 en dus moet er een constante stroom van aanvoer zijn. Zo komt het regelmatig voor dat de bieten in de nacht worden geladen. Doordat onze bieten bij ons op het erf liggen, is ’s nachts laden geen enkel probleem.

Doordat het voorjaar zo droog was en wij laat hebben kunnen zaaien, staan de bieten nog niet zo heel erg lang in de grond. Ze zijn wel al goed gegroeid, maar of de opbrengst bij de eerste levering al goed zal zijn, is nog even afwachten…

Lees ook:

Wauw! Deze krantenbezorger deed tot zijn 90ste elke ochtend trouw zijn ronde

De Hoeksche Waard is een markante krantenbezorger armer. Na veertig jaar trouwe dienst heeft Henk va...

Tuininspiratie: een kijkje in 5 compleet verschillende Hoeksche Waardse tuinen

Een weelderige bloemen- en plantenzee, een tuin waarin onkruid verwijderen verboden is, een tuin met...
De snabbelaar Klaaswaal bruine kroeg café

Deze cafés zijn zo oud dat je opa er nog een biertje heeft gedronken

Yep, we hebben best wat nieuwe, hippe horecazaken in de Hoeksche Waard, maar vergeet ook de golden o...

adv.