Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Celina is mindfulness trainer: ‘Hiervoor had ik een hele stressvolle baan’

Door Rosanne Buitendijk 30 november 2020

De werkplek van | Om de week vertelt een Hoeksche Waarder over zijn of haar werk. Deze week is dat Celina Groothuizen. Zij werkt in de gehandicaptenzorg én is sinds dit jaar eigen baas. In haar eigen praktijk geeft ze mindfulness trainingen en meditaties. “Ik heb geleerd milder en vriendelijker voor mezelf te zijn. Heel belangrijk, dus dat leer ik anderen nu ook.”

Naam: Celina Groothuizen
Leeftijd: 32
Woonplaats: ‘s-Gravendeel
Locatie werkplek: Puttershoek
Beroep: werkt sinds 2020 als mindfulness trainer en coach

Hoe ben je in dit vak gerold? Wilde je dit werk altijd al doen of had je vroeger heel iets anders voor ogen?

“Ik wilde altijd wel met mensen werken en ben uiteindelijk in het algemeen maatschappelijk werk aan de slag gegaan. Maar in die baan liep ik zelf behoorlijk vast. Ik had te maken met heel stressvolle, heftige situaties. Ik was constant moe, stond lang in de file en was altijd maar met mijn werk bezig. Ik had behoefte aan rust in mijn hoofd.

Na een tip van een collega ben ik een mindfulness training gaan doen. Dat raakte me zo, dat ik ben gaan nadenken wat bij mij past qua werk. Daarna volgde ik nog een compassie training waar ik leerde milder en vriendelijker voor mijzelf te zijn. Ik ben blijven mediteren en ben goed gaan luisteren naar mijn lichaam. Ik weet dat het misschien heel zweverig overkomt, maar ik ben heel nuchter en dit heeft zó mijn ogen geopend. ‘Mijn’ valkuilen zie ik bij heel veel mensen terug. Voor hen wil ik er zijn en laten zien dat het echt anders kan.”

Hoe heeft corona jouw werk beïnvloed?

“Dit is mijn eerste jaar, dus ik kan het moeilijk vergelijken met ‘normale’ jaren. Maar zoals ik het zie heb ik er juist kansen door gekregen. Mijn idee was om groepstrainingen te geven. Nu zijn dat één-op-één trainingen en die zijn heel waardevol. Ook heb ik een goede deal kunnen sluiten voor mijn praktijkruimte. Daar kan ik nu een jaar langer gebruik van maken dan we in eerste instantie hebben afgesproken. Omdat ik zeker ben van deze locatie, besloot ik om meditatieavonden te houden. Dat doe ik nu elke eerste maandag van de maand.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Celina Groothuizen
Foto: indebuurt Hoeksche Waard

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Heel wisselend. De meditatieavonden zijn weer heel anders dan de mindfulness trainingen of persoonlijke ontwikkeling sessies die ik doe. Voor de meditatieavonden kun je je gewoon aanmelden, ook als je nog nooit gemediteerd hebt. Ik begeleid de groep met de meditaties en tussendoor praten we over dingen als lief zijn voor jezelf en vertrouwen hebben. Vaak begin ik mijn dag met dingen als administratie, voorbereiding en regelwerk. Dat doe ik meestal thuis. In mijn trainingsruimte heb ik nog geen internet en dat is eigenlijk wel lekker zen.”

Wat is het mooiste aan jouw werk?

“Dat ik mensen kan ondersteunen in hun eigen ontwikkeling. Ik leer je luisteren naar je lichaam, waarnemen mét je lichaam. Wat voel je als je ademhaalt? Misschien ontdek je wel blokkades die er blijkbaar zijn, maar die je hebt leren negeren. Ik leer je accepteren wat er is. Dat de dingen waarvan je tegen jezelf zegt dat het slecht is, er gewoon mógen zijn. Zo creëren we rust. Vroeger zou ik denken: kom op, doe niet zo zweverig. Maar nu vind ik dit juist heel puur: kijken naar wat er is.”

Waar kun je echt niet zonder?

“Ik heb niet veel nodig, maar zonder mijn stem kan ik echt niet. Anders wordt het lastig vragen stellen.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Dat gevoel heb ik in deze baan gelukkig nooit.”

Wat is jouw grootste uitdaging? 

“Om mijn doelgroep te bereiken. Nieuwe klanten krijgen en behouden, dat is het meest spannend. Ik had de ballen om voor mezelf te beginnen, nu moet ik vertrouwen hebben dat het goed uitpakt. Toen de lockdown in maart aangekondigd werd, heb ik natuurlijk hard nagedacht over mijn werk. Ik word niet blij van online hulpverlenen, bij dit werk hoort persoonlijk contact. Wat blijft er over als dat niet kan? Gelukkig is dat niet aan de orde. En natuurlijk maak ik toekomstplannen. Met mijn zorgachtergrond, lijkt het me mooi om naar samenwerkingen met instellingen als Zorgwaard en Alerimus toe te werken.”

Wil jij ook een keer vertellen over je werk? Mail naar [email protected].


Meer over Celina Groothuizen Training & Coaching ontdekken?

Celina Groothuizen Training & Coaching coaches

Laning 13c , Puttershoek

Bekijk meer:coaches

Lees ook:

Deze makelaar haalt het maximale uit je interieur: ‘Zo trek je veel meer kijkers’

Huizen worden tegenwoordig zo snel verkocht, dat het soms lijkt alsof ze zichzelf verkopen. Toch is ...
Thuiskapster Hoeksche Waard Patricia van der Linden

De werkplek van thuiskapster Patricia: ‘Ik hoor soms nieuwtjes die ik nog niet door mag vertellen’

Elke week laten we een leuke werkplek in de Hoeksche Waard zien. Deze week is dat de werkplek van Pa...

Dit wordt de leukste werkplek in de buurt van Hoeksche Waard en ja: ze zoeken personeel

Een werkplek met heel veel licht, een sportschool en gezonde kantine waar je zoveel smoothies kunt n...

adv.