Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is de werkplek van trouwambtenaar Caroline Blok: ‘Voor de grap nee zeggen is echt geen goed idee’

Door Heleen Schrijvershof 16 december 2019

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de werkplek van Caroline Blok. Ze is ambtenaar van de burgerlijke stand en trouwambtenaar bij Gemeente Hoeksche Waard.

Naam: Caroline Blok
Leeftijd: 55
Woonplaats: Numansdorp
Locatie werkplek: Servicepunten van de gemeente Hoeksche Waard & trouwlocaties binnen de gemeente Hoeksche Waard. Dat kan bijvoorbeeld ook in een mooie tuin zijn.
Drinkt haar koffie: met melk

Wilde je dit altijd al doen vanaf dat je kind was?

“Nee, volgens mij had ik in m’n jeugd wel honderdduizend dingen die ik wilde doen. Zoals het volgens mij bij veel mensen gaat: ik ben erin gerold. Dat ging zo: ik werkte bij de oude gemeente Korendijk. Een receptioniste daar was ook trouwambtenaar. Dat leek me ontzettend leuk. Dat heb ik toen zo vaak tegen mijn teammanager gezegd dat zij uiteindelijk aangaf dat ik dat ook mocht gaan doen Dat was in 2011. Ondertussen heb ik twee weken geleden mijn laatste bruiloft van het jaar mogen begeleiden en ben nu trouwambtenaar geweest bij bijna 59 bruiloften.”

Wat zijn de leukste momenten van zo’n trouwdag voor jou?

“Alle dingen die om het sluiten van het huwelijk heen gebeuren. Voor de bruiloft heb ik een voorgesprek met het bruidspaar. Soms heb ik meerdere keren contact gehad en leer ik mensen best goed kennen. Sommige mensen hebben heel veel vragen, dan vind ik het belangrijk dat ik ze gerust kan stellen. Zenuwen kunnen heel veel met een mens doen. Ik probeer altijd rust over te brengen door het bruidspaar een goed beeld te geven van hoe de dag (praktisch) verloopt. Het komt weleens voor dat een bruidspaar na afloop van de dag een bedankje stuurt, voor mij een bevestiging dat het bruidspaar het ook een fijne samenwerking vond.”

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk

“M’n toga kwam als eerste in me op, maar dat klopt niet: als die in de fik staat kan ik nog steeds trouwen. Het klinkt een beetje saai, maar: als trouwambtenaar kun je niet zonder de officiële stukken voor een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. En m’n speech. Ik vind het leuk om met woorden te spelen en geef de speech veel aandacht. Die print ik uit en neem ik ook altijd nog mee op m’n telefoon. Het kan een buiten locatie waar het hard waait bijvoorbeeld of stel dat ik de speech kwijtraak. Zo heb ik altijd nog een back-up.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Het is heel cliché, maar dat heb ik nooit. Of dat nu op een servicepunt  van de gemeente is of een huwelijk moet sluiten. Ik heb er altijd zin in. Zeker bij de huwelijken heb ik altijd wel positieve adrenaline. Zo van: yes, we gaan een mooi huwelijk sluiten.”

Wat is het mooiste of moeilijkste dat je ooit gedaan hebt door dit werk?

“Soms is het een combinatie van mooi en moeilijk. Ik heb een stel getrouwd dat eigenlijk later wilde trouwen. Maar haar vader was heel erg ziek. Dat moest echt op stel en sprong. Wat ik toen heel mooi vond: de bruid werd weggeven door haar vader die in een rolstoel zat.  Dat soort momenten blijven je voor altijd bij.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Ik vind humor altijd wel leuk, als daar een klik met een stel zit maar ik daar  gebruik van. Maar niet te overdreven. Tijdens het voorgesprek zeg ik ook altijd: er wordt echt een officiële vraag gesteld. Voor de grap nee zeggen is echt geen goed idee. Het is me gelukkig nog nooit overkomen, maar als iemand nee zegt en ik zie twijfel zou ik nooit op iemand inpraten. Daar is het te belangrijk voor.”

Lees ook:

christa

Binnenkijken in de enige bruidsmodezaak van de Hoeksche Waard: ‘Een trouwjurk moet niet alleen maar prachtig zijn’

Als we over de Oost-Voorstraat in Oud-Beijerland lopen, vertragen we bij bruidsmodezaak Promesa alti...

Trouwen in de Hoeksche Waard? Dit zijn alle officiële trouwlocaties

Op zoek naar een trouwlocatie in de Hoeksche Waard? Dan heb je heel wat te kiezen! Er zijn liefst 22...
laura qilau

Dit is de werkplek van Laura: ‘Nooit gedacht dat ik dit werk zou gaan doen’

Het weekend is voorbij, de kans is groot dat ook jij vandaag weer aan het werk gaat. Om je een dosis...

adv.