Dit is de werkplek van pakketbezorger Martin: ‘Binnen werken is niks voor mij’

Door Heleen Schrijvershof 15 april 2019

Het weekend is voorbij, de kans is groot dat ook jij vandaag weer aan het werk gaat. Om je een dosis inspiratie te geven laten we je de werkplek van de rest van werkend Hoeksche Waard zien. We beginnen deze week op de werkplek van pakketbezorger Martin.

Naam: Martin de Zwart
Leeftijd: 46
Locatie werkplek: Klaaswaal
Drinkt zijn koffie: Geen koffie voor Martin. Wel veel water en af en toe fris
Dit wist je nog niet: Alleen al in Klaaswaal worden er op een rustige dag 120 pakketjes bezorgd door Martin.

Wilde je dit werk altijd al doen vanaf dat je kind was? Of iets heel anders?

“Mijn familie zat vroeger ook al bij de post. Ik hoorde daardoor altijd al veel verhalen. Vooral het eigen baas zijn en dat er niemand op m’n vingers kijkt trok me aan. Binnen werken is niks voor mij. Ik ben begonnen als zaterdagbezorger en kreeg steeds meer andere tijden en dagen erbij. Afgelopen november was ik 29 jaar bij de post en sinds 3,4 jaar werk ik als pakketbezorger.

Ik heb weleens kort iets anders gedaan: ik doe in m’n vrije tijd aan korfbal en kreeg in die richting een baan aangeboden. Een leuke baan, maar toch niks voor mij, ik zat de hele dag binnen. Gelukkig kon ik terugkomen. Ik hou echt van m’n werk, ik hou van post. En ik weet natuurlijk niet beter, ik doe dit al zo lang.”

Wat zijn de leukste momenten van een dag/week?

“Dat is eigenlijk vrij simpel: als het lekker weer is heb ik het al snel naar m’n zin. Het is leuk om in Klaaswaal te werken ten opzichte van een grote stad. Hier zie je bekende gezichten en mensen herkennen mij op een gegeven moment natuurlijk ook wel.”

2 dingen waar je niet zonder kunt tijdens je werk:

“Ik ben zelf vrij vrolijk en hoop altijd vrolijke mensen aan de deur te krijgen. En een postbode of pakketbezorger zonder pen is naakt. Die moet ik ook altijd bij me hebben.”

Wat doe je als je geen zin hebt om te werken?

“Als ik ’s ochtend wakker word en ik hoor het kletteren van de regen sta ik niet te popelen. Maar eigenlijk ga ik nooit met tegenzin.”

Wat is het moeilijkste waarmee je te maken hebt door dit werk?

“Het bedrijf zorgt goed voor me, maar het moeilijkste zijn de veranderingen. Ik merk dat ik geen 20 meer ben. Dan kun je daar moeilijker mee omgaan. Vroeger vond ik het onzin als oudere bezorgers klaagden als er weer eens iets veranderde. Nu doe ik dat zelf ook weleens.”

Wat is jouw gekste gewoonte tijdens het werk?

“Ik zit natuurlijk vooral alleen in de bus, dus ik wil weleens zingen voor de spiegel. Muziek luister ik trouwens nooit, dat leidt alleen maar af. Volgens mij komt het daardoor dat ik nog bijna nooit schade heb gereden. Je ziet trouwens genoeg op de weg, de gekste situaties. Soms zie je dingen die je eigenlijk niet zou moeten zien. Ik verveel me geen moment.”

Oproep! Mogen we ook eens op jouw werkplek in de Hoeksche Waard langskomen? Mail naar [email protected] en wie weet zien we je snel!

adv.