Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verdrietig en haast onvoorstelbaar: dit maakt uitvaartondernemer Yvonne mee in tijden van corona

Aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker 1 mei 2020

De rouwauto waarin je moeder ligt, weg zien rijden vanaf je balkon, of de uitvaart van je levenspartner niet bij kunnen wonen: de coronamaatregelen hebben grote impact op hoe uitvaarten nu verlopen. Toch ziet uitvaartondernemer Yvonne Jonker ook mooie, liefdevolle dingen loskomen in de Hoeksche Waard. “Heel indrukwekkend als mensen vanuit hun eigen voortuin de laatste eer betuigen.”

Maximaal dertig personen bij de uitvaart (inclusief het uitvaartpersoneel!), geen condoleance meer en geen mogelijkheid tot napraten na de dienst: zomaar enkele maatregelen die nu gelden bij een uitvaart. “Het begint al op de parkeerplaats, waar je niet mag samenscholen”, vertelt Yvonne. “Iets waarop overigens actief gehandhaafd wordt door de politie. Er wordt ook gecontroleerd of er geen mensen van verschillende gezinnen bij elkaar in de auto zitten.”

Verdriet

Hoewel Yvonne en haar team hun uiterste best doen om iedere uitvaart persoonlijk en liefdevol te maken, zijn er ook situaties waarin zelfs de modernste techniek tekort schiet. “Bijvoorbeeld een echtpaar dat in een verzorgingstehuis woont en waarvan iemand niet bij de uitvaart van zijn of haar levenspartner kan zijn. Je mag het tehuis namelijk niet in of uit. We kunnen wel een livestream verzorgen, maar iemand van in de negentig op de computer mee laten kijken naar de uitvaart van zijn of haar levenspartner… Die begrijpt dat niet altijd. Heel verdrietig hoor.”

Uitvaartverzorging Yvonne Jonker - april 2020 foto 2
Beeld: Uitvaartverzorging Yvonne Jonker

Vindingrijkheid

Toch ziet Yvonne ook positieve kanten. “We worden vindingrijker. Ook zien we dat er veel mooie dingen gebeuren, dingen die je de laatste jaren steeds minder zag. Dat mensen bijvoorbeeld in hun eigen voortuin een laatste eerbetuiging brengen terwijl de rouwauto voorbij rijdt. Dat is dan wel weer heel mooi.”

“Ook maakten we mee dat de dochter van een vrouw die was overleden aan corona, thuis moest blijven omdat zij haar moeder had verzorgd. Zij kon dus niet bij de uitvaart van haar moeder zijn. Dus hebben we de rouwauto langs haar huis gereden, zodat ze haar vanaf haar balkon naar de kist kon kijken. En via beeldbellen hebben wij haar mee kunnen laten kijken met de begrafenis. Zo probeer je in iedere situatie voor iedereen zoveel mogelijk te betekenen.”

Nog persoonlijker

Yvonne merkt daarnaast dat nabestaanden nóg meer hun best doen om de uitvaart persoonlijk en liefdevol te maken. “Dat kan ook gewoon nog steeds, met muziek en foto’s bijvoorbeeld. Het gebeurt nog vaker dat mensen een toespraak houden. Ook in kleine kring kan de uitvaart nog steeds heel persoonlijk en liefdevol zijn.”

Dat zit hem soms ook in de details. Yvonne: “Omdat bij elkaar komen na afloop nu niet mag, geven we mensen bij de deur een attentie mee. Appeltaartjes of doosjes bonbons bijvoorbeeld. Op verzoek zijn ook bijzondere aandenkens mogelijk, zoals een mooi glas met de naam van de overledene erop. Om later nog eens te proosten.”

De uitvaartwinkel is weer open

Goed nieuws: na een tijdje gesloten te zijn geweest, is vanaf vandaag (vrijdag 1 mei) de uitvaartwinkel in Oud-Beijerland weer open (uiteraard zijn ook hier de nodige veiligheidsmaatregelen genomen). Je kunt er terecht met al je vragen rondom uitvaarten. Ook worden er boeken uitgeleend (die ook na elk gebruik ontsmet worden), met informatie over alles wat met uitvaarten te maken heeft. Of neem contact om met Uitvaartverzorging Yvonne Jonker via onderstaande contactgegevens.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker. Meer over Uitvaartverzorging Yvonne Jonker ontdekken?

Uitvaartverzorging Yvonne Jonker uitvaartcentra

Vandaag gesloten

Oostdijk 24, Oud-Beijerland

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.