Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uitvaartverzorger Bas over uitvaartmythes: ‘Je gaat echt niet met z’n allen de oven in’

Aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker 27 februari 2020

Rondom een uitvaart ontstaan vaak veel vragen. Volgens uitvaartverzorger Bas Jonker doen ook hardnekkige mythes de ronde. Tijd om daar eens bij stil te staan. “Zeker als het om uitvaarten gaat, is het belangrijk dat er geen misverstanden bestaan.”

De meest voorkomende vraag is of mensen met een uitvaartverzekering van een andere uitvaartorganisatie ook bij ons terecht kunnen”, vertelt Bas, die al 22 jaar samen met zijn moeder Yvonne het hart vormt van Uitvaartverzorging Yvonne Jonker. “Het antwoord is een volmondig ja. Wel kan het soms zo zijn dat je niet de volledige vergoeding krijgt, dus we raden wel altijd aan om dit goed na te gaan. Maar in principe is dit gewoon mogelijk.”

Yvonne Jonker artikel maart 2020 - 01 (Sharon Leijs Afscheidsfotograaf)
Beeld: Sharon Leijs Afscheidsfotograaf

Crematie

“Vooral rondom crematie leven misverstanden. Iemand zei wel eens dat hij altijd dacht dat de crematie altijd met meerdere tegelijk plaatsvond. Ik schrok daar best wel van. Je gaat echt niet met z’n allen de oven in. Sterker nog, er vindt een heel zorgvuldige procedure plaats, zodat je zeker bent dat de as ook van jouw dierbare is. Op de kist van de overledene wordt bijvoorbeeld een vuurvaste steen geplaatst, aan de hand waarvan na afloop de identificatie ook weer plaatsvindt.

Yvonne Jonker artikel maart 2020 - 03
Beeld: Yvonne Jonker Uitvaart

Sieraden

“Ik heb ook wel eens de bizarre opmerking gehoord dat de overledene beroofd zou worden van sieraden of andere waardevolle dingen die misschien in de kist zijn gedaan”, gaat Bas verder. “Niets van waar. De doodskist, gaat niet meer open als deze eenmaal gesloten is. Daar komt echt niemand meer bij. Dus alles blijft zoals het is achtergelaten. Sieraden, knuffels, kaartjes: het blijft bij de overledene.”

Open dag

Voor wie graag eens zelf wil zien hoe het eraan toe gaat op het crematorium, heeft Bas een tip. “Veel uitvaartcentra en crematoria houden open dagen. Ook het crematorium Hoeksche Waard in Heinenoord. Het lijkt misschien geen leuke vrijetijdsbesteding, maar ik raad een bezoek aan zo’n open dag zeker aan. Het schept veel inzicht en duidelijkheid.”

Op 18 april organiseert het bedrijf trouwens zelf ook een open dag, in Afscheidscentrum Sela, Muziekplein 30-32 te Barendrecht. Dan is er ook een stand van het crematorium.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Uitvaartverzorging Yvonne Jonker. Meer over Uitvaartverzorging Yvonne Jonker ontdekken?

Uitvaartverzorging Yvonne Jonker uitvaartcentra

Geopend12:00 - 16:00

Oostdijk 24, Oud-Beijerland

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.